Activiteit

Cursus Warmtenetten in 2 dagen

08 maart t/m: 22-03-2022
8 maart 2022 - 22 maart 2022
09:00 tot 16:30
Cursus
26 oktober 2021 | 1 minuut lezen

Aardgas verdwijnt uit de Nederlandse woningen en gebouwen. De verplichting om nieuwe woningen aan te sluiten op aardgas is al verdwenen. De verwarming gaat voor een deel plaatsvinden via warmtenetten die worden gevoed door restwarmte uit industrie, energiebedrijven, afvalverbranding en warm water uit geothermie. Deze cursus gaat in op de actualiteit, wetgeving & beleid, techniek, aanleg en onderhoud en financiering.

Nederland gebruikt circa de helft van haar energie voor warmte (en koude). Energiebesparing, hernieuwbare warmte en restwarmte kunnen een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen uit het Energieakkoord. Een belangrijk deel van de benodigde warmte kan geleverd worden door het toepassen van warmtenetten. In Nederland bestaan al diverse bestaande warmtenetten, zoals in Purmerend, Rotterdam en Utrecht. Er worden nieuwe warmtenetten aangelegd voor restwarmte en duurzame warmte, zoals het Groene Net in Limburg. Vanwege de duurzaamheidsdoelstellingen en recente ontwikkelingen zijn er veel nieuwe mogelijkheden die kunnen worden gecombineerd zoals geothermie, biogas en biomassa.

Leerdoel / resultaat

Na afloop van de cursus ben je in staat om te adviseren, motiveren en (basis) berekeningen te maken en zelfstandig kritische vragen te stellen ten aanzien van aanleg en aanpassing van warmtenetten:

  • adviseren over toe te passen warmtenetten en labels;
  • onderbouwd adviseren over energiebesparende maatregelen;
  • onderbouwd adviseren over duurzame warmtenetten;
  • adviseren en participeren in samenwerkingsverbanden en contractvormen;
  • een haalbaarheidsstudie met financiële onderbouwing.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor medewerkers van ingenieursbureaus, energiebedrijven, gemeenten, provincies en andere overheidsinstanties, warmtenetwerken, projectontwikkelaars en woningbouwcoöperaties.

Data

Deze tweedaagse cursus wordt gegeven op:
8 maart 2022 van 09.00 - 16.30 uur
22 maart 2022 van 09.00 - 16.30 uur

Meer informatie en inschrijven via: Warmtenetten in 2 dagen - TVVL

Thema'sGroepenDeelnemersProjecten