Activiteit

TVVL eindedaglezing Cybercrime

10 november
10 november 2022
15:30 tot 18:30
Bijeenkomst
Profielfoto van Marieke Rouvoet
24 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Cybercrime is een groeiend fenomeen waar steeds meer mensen en bedrijven slachtoffer van worden. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Wie plegen het? En hoe kun je slachtoffer worden? Leer meer over dit onderwerp tijdens de eindedaglezing van TVVL regio Brabant

Cybersecurity in het MKB

Tijdens de eindedaglezing zie je hoe een cybercrimineel te werk gaat in de praktijk. Zo spreekt Rutger Leukfeldt over de laatste stand van zaken met betrekking tot kennis over cybersecurity in het MKB. Het verhaal is vooral niet-technisch. Human factors zijn Rutgers expertise: gedrag van medewerkers etc. Aan bod komen:

  • Aard en omvang van het slachtofferschap (hoe vaak komt het voor, welke delicten)
  • Risicofactoren (wie loopt meer risico en waarom)
  • (On)veilig gedrag online

En tot slot vertelt hij hoe criminelen opereren en waarom ook jouw bedrijf potentieel doelwit is. 

Wat cybercriminaliteit met jou en jouw bedrijf kan doen

Xander Koppelmans neemt je mee in zijn aangrijpend kwetsbaar verhaal dat open en eerlijk aan je laat zien wat cybercriminaliteit met jou en jouw bedrijf kan doen. Xander heeft een gezond en succesvol communicatie bedrijf . Het bedrijf is goed georganiseerd, geautomatiseerd en beveiligd. Maar op de dag dat het bedrijf hun 25 jaar bestaan viert, wordt het bedrijf onverwachts gehacked. Xander legt in zijn presentatie o.a. uit:

  • Wat een hack met je bedrijf en relaties doet
  • Hoe hackers werken
  • Waar je je wel en niet tegen kunt verdedigen 
  • Wat je nu moet doen, als je dat al niet gedaan hebt

Cybercriminaliteit gaat namelijk vooral over onwetendheid en niet over investeringen in geld.

Cybercriminaliteit in de praktijk

Daarnaast kom je in de presentatie van Peter Lahousse ook meer te weten over hoe een cybercrimineel te werk gaat in de praktijk. Hij gaat in op de menselijke factor en een stukje techniek. De grootste kwetsbaarheid ligt namelijk bij de gebruiker van IT, dus richt hij zich met name op de menskant. Het doel is om je kennis te laten maken met de werkwijze van cybercriminelen, zodat je er zelf niet meer intrapt.

De eindedaglezing is relevant voor iedereen die met internet en digitale techniek werkt. Cybercriminelen maken namelijk geen onderscheid en iedereen kan slachtoffer worden.

Meer weten en aanmelden? Bekijk onze eventpagina.