Blog

Een correct ontwerp van thermostatische inregelafsluiters regelt u zó

Bij problemen met het tapwatercirculatiesysteem zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. In deze blogreeks zetten wij alle problemen voor u op een rij. Veel oplossingen zijn te vinden in het nieuwe Waterwerkblad 4.4A. Vandaag blog 3: het inregelen met thermo
28 november 2018 | 1 minuut lezen

Thermostatische inregelafsluiters lopen dicht bij de ingestelde temperatuur. Daardoor ontstaat er over de deelringen die nog openstaan een grotere volumestroom en een hogere snelheid. Wilt u dit voorkomen, kies dan voor een toerengeregelde tapwatercirculatiepomp. Kies een toerenregeling op druk, niet op basis van temperatuur. Het thermostatisch circulatieventiel is nooit geheel dicht – er zit bewust een kleine opening in.

Plaats in de verste deelring geen thermostatische, maar een handinstelbare inregelafsluiter. Deze moet zo ingesteld zijn dat de minimale berekende volumestroom er doorheen gaat, ook als alle andere deelringen openstaan. Dezelfde instelling van het handinstelbare ventiel mag echter niet meer dan 0,7 meter per seconde snelheid in de deelring opleveren wanneer alle andere deelringen gesloten zijn. Daarbij komt ook nog dat er rekening gehouden moet worden met de minimale volumestroom van de toerengeregelde pomp. Ook moet het handventiel zo ver gesloten zijn dat er voldoende drukverschil is om de thermostatische inregelafsluiters goed te laten functioneren.

Daarnaast geldt ook dit; 
•    gebruik de thermostatische inregelafsluiter niet als groepsafsluiter;
•    plaats de inregelafsluiter niet in de verzamelcirculatieleiding;
•    monteer de inregelafsluiter niet in de laatste (verst gelegen) deelring;
•    plaats de thermostatische inregelafsluiters niet in serie;
•    isoleer de thermostatische circulatieventielen niet: dan zijn ze altijd warm en werken ze niet goed. Fabrikanten leveren er tegen meerprijs kant en klare isolatie bij, zo geconstrueerd dat het ventiel isoleert terwijl de werking blijft. 

Het aangepaste Waterwerkblad is te downloaden

In blog 4 gaan we in op de juiste aansluitvolgorde. 
 

Thema'sGroepenDeelnemersProjecten