Blog

2049

8 januari 2019 | 2 minuten lezen

Met de start van 2049 zijn we nog één jaar verwijderd van het magische jaartal 2050. Het jaar van energieneutraal, klimaatneutraal en klimaatakkoord. Hoe gaaf dat we er bijna zijn. Rond de jaarwisseling is het voor mij een mooi moment om de balans op te maken. Maar allereerst een terugblik naar 30 jaar geleden, naar 2019.  

Ik kan me nog goed het moment herinneren waarin ik besefte hoe gaaf ik het vond om in die tijd te leven. Een substantieel onderdeel te zijn van de transitie. Als millennials zochten we immers naar een manier om een positieve bijdrage te leveren. Het besef kwam op het moment dat ik met TVVL op waterstofreis ging naar Duitsland. Tijdens deze reis werden we meegenomen in de beweegredenen en technieken over waterstof. Een techniek die al langer bestond en inmiddels steeds verder doorontwikkeld was. In die tijd bleek dat waterstof een waardevolle toevoeging kon zijn voor de energietransitie. Toen wist ik al wel dat er voor verschillende gebieden en toepassingen kritisch gekeken moest worden naar all-electric, warmtenetten en/of waterstof oplossingen. Wat was het mooi om dat mee te mogen maken en er zelf een bijdrage aan te leveren, dat gaf mij energie!  

Ik ben geboren aan de vooravond van het digitale tijdperk en digitalisering ging dan ook een belangrijke bijdrage leveren. Toch moet ik bekennen dat ik digitalisering niet altijd voorop heb gezet. Bij het ontwerp van een eigen woning in 2018 liet ik direct de principes van gezond bouwen, trias energetica en passief huis erop los. Maar een smart building wordt het pas écht als je ook naar digitalisering en domotica kijkt. Dat weten we nu natuurlijk, maar was toen nog helemaal niet vanzelfsprekend! Vanaf dat moment nam ik mij voor om eerst aan digitalisering te denken bij nieuwe ontwikkelingen. Digital first. Op die manier zag ik ook dat intrinsieke motivatie de sleutel is voor de energietransitie. 

Digitalisering heeft ertoe geleid dat we vandaag de dag  efficiënter en effectiever ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. We ontwerpen nu eerst virtueel, waardoor alle wensen van de klant vooraf goedgekeurd worden. Door geautomatiseerde productielijnen met robots maken we volledig op maat prachtige unieke gebouwen. Robotisering en industrialisering zorgden voor de benodigde kwaliteit en versnelling in de energietransitie. Fantastisch toch, dat iedereen een gebouw op maat heeft, naar eigen specifieke wensen gebouwd! Dat is pas duurzaam. En hoewel in die tijd een grote groep mensen robotisering nog met voorzichtigheid benaderde, bleek ook dat enorme kansen te bieden.  

Nieuwe technieken en innovaties kwamen tot stand via TVVL Connect, een online platform dat toen net was gelanceerd. Installatietechnici en andere partners vonden elkaar in communities. Verbindingen binnen en buiten de sector konden plaatsvinden. TVVL Connect bracht professionals met elkaar in contact om te werken aan uitdagingen waar we nu profijt van hebben. Technieken en innovaties die vandaag nog steeds overeind staan. Dat we dat nu veel slimmer hebben geregeld, kon alleen maar door toen te beginnen!

Met deze terugblik kijk ik met trots terug naar wat ik, uiteraard door samenwerking, heb bereikt. Welke stappen zette jij in 2019 om te komen waar we nu staan? Wat gaf jou energie?

Thema'sGroepenDeelnemersProjecten