Nieuwsbericht

Het energiebeheersysteem voor de eindgebruiker: een instrument om de controle over de energiekosten terug te krijgen

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
29 maart 2023 | 2 minuten lezen

De klimaatverandering heeft de wereld doen inzien dat het energieverbruik moet worden omgebogen naar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals warmtepompen, zonnepanelen en elektriciteit. Met de buitengewone schommelingen van de elektriciteitsprijzen kan de consument echter het gevoel hebben dat hij de controle volledig kwijt is en niet meer kan inschatten hoe hoog de volgende energierekening zal uitvallen.

CEMS als reddingsmiddel
Om dit probleem aan te pakken is het Customer Energy Management System (CEMS) ontwikkeld. Deze volgt en bewaakt het energieverbruik en interageert met aangesloten systemen zodat de klant zelf opgewekte energie zo efficiënt mogelijk kan verbruiken of opslaan. Omdat de werking gebaseerd is op de werkelijke energieprijzen, wordt het verbruik van het net tot een minimum beperkt, terwijl het comfortniveau hetzelfde blijft. Er worden grafieken gemaakt waarmee de energieparameters die in het energieprofiel van de klant zijn opgenomen, kunnen worden gecontroleerd. Het CEMS is opgebouwd op basis van KNX in combinatie met IoT-technologie.

Hoe het werkt
Het CEMS wordt gehost in de cloud en communiceert met een resource manager (RM) bij de klant. Het RM is een lokaal apparaat dat de real-time waarden verzamelt van de bewaakte parameters die worden verstrekt door de eindsystemen die er fysiek op zijn aangesloten. Deze eindsystemen zijn doorgaans warmtepompen (en andere HVAC-systemen zoals boilers), zonnepanelen, opladers voor elektrische auto’s, airconditioningsystemen, batterijen voor gebouwen, calorimeters, submeters, slimme elektriciteitsmeter, enz.

De communicatie tussen het CEMS en het RM verloopt via het internet en wordt beschermd via een VPN-tunnel (Virtual Private Network) door middel van sterke authenticatie en gegevensversleuteling. De RM kan fungeren als een noodoplossing voor een lichtgewicht CEMS indien het internet onbereikbaar wordt. Het idee van deze gelaagde aanpak is gebaseerd op de nieuwe EN50491-12-2 verordening die werd gecreëerd en gelanceerd door KNX Association.

Het CEMS verzamelt de waarden van de RM en vergelijkt ze met de minimum- en maximumparameters die in een energieprofiel zijn vastgelegd. Wanneer een grenswaarde dreigt te worden bereikt, zal het CEMS ingrijpen en een of meer eindsystemen in een andere bedrijfstoestand brengen, zodat de grenswaarde niet wordt overschreden. Het energieprofiel wordt in samenwerking met de klant opgesteld.

De input van de klant is essentieel om de interconnectiemogelijkheden van de eindsystemen met het RM te bepalen. Sommige warmtepompen beschikken bijvoorbeeld over smart grid of droge interfaces, terwijl andere systemen op een andere manier op het RM moeten worden aangesloten.

Besluit
In deze tijden van onzekerheid kunnen consumenten niet voorspellen hoe hoog hun volgende elektriciteitsrekening zal zijn en hebben zij beperkte controle over hun energieverbruik. Met een energiebeheersysteem voor de klant, zoals hierboven geschetst, kunnen zij echter de controle terugwinnen en de rekening zo laag mogelijk houden met behoud van het verwachte comfortniveau.

Het CEMS controleert in real time de apparaten die veel verbruiken en de zelf opgewekte elektriciteit. Het biedt de klant een grafische weergave van zijn energieverbruik en grijpt in op basis van de realtime elektriciteitskosten om ervoor te zorgen dat de in het energieprofiel van de klant vastgestelde limieten niet worden overschreden en pieken op het net worden vermeden.

Het gebruik van een CEMS met een uitgebreid automatiseringsplatform zoals KNX dat werkt met het IoT, betekent dat zelfs niet-KNX-apparaten kunnen worden geïntegreerd in een gemeenschappelijk (KNX) platform, wat zorgt voor een intelligent en toekomstbestendig systeem.

Profielfoto van Jos Walstra
2 april 2023
Profielfoto van Jos Walstra
2 april 2023

Hallo,

 

Bij wie kunnen we er meer info over krijgen, en bij wie is dit te halen?

 

Met vriendelijke groet,

Jos Walstra

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
3 april 2023
Profielfoto van Redactie KNX Nederland
3 april 2023

Dag Jos,

 

Op de website van IoT domotica solutions is meer informatie te lezen over CEMS en energiebeheer met KNX. Mocht u hierover specifieke vragen hebben, kunt u deze stellen via het contactformulier

 

Vriendelijke groet,

KNX Nederland