Nieuwsbericht

Whitepaper zorgt voor bewustwording over cyber security in bouw- en installatiesector

Profielfoto van Rob van Mil
18 maart 2021 | 1 minuut lezen

Installaties in gebouwen, zoals gebouwbeheerssystemen, domotica, klimaatregelingen of beveiligingssystemen, zijn steeds vaker met het internet verbonden. De afgelopen jaren is gebleken dat installaties die aan internet zijn gekoppeld, een aantrekkelijk doelwit vormen voor cybercriminelen. Met een gratis whitepaper wil KNX Nederland de bewustwording over cyber security vergroten.

Geen voorkennis nodig
Lezers van de whitepaper hoeven geen voorkennis te hebben over het onderwerp. Het document bevat een introductie over het fenomeen cyber security maar legt bijvoorbeeld ook uit wat het Internet of Things (IoT) inhoudt en wat smart homes en smart buildings zijn en welke risico’s daaraan zitten. Daarnaast bevat het kennisdocument ook informatie over routers, gateways, een VPN en beveiligde cloudservices en hoe je deze het beste kunt inzetten om een veilige internetverbinding tot stand te brengen.

Praktische tips
De whitepaper bevat uiteraard ook praktische adviezen om digitale systemen zo goed mogelijk te beschermen. Zo bevat het document de basisprincipes om het risico op cybercrime te minimaliseren en geeft het mogelijkheden voor fysieke beschermingsmaatregelen voor slimme systemen. De schrijvers van de whitepaper sluiten het inhoudelijke deel van het document af met het advies om elke vorm van automatisering die een koppeling met internet heeft altijd goed te beveiligen. Vraag de leverancier van het systeem hoe dit moet, als je zelf niet de kennis in huis hebt. En investeer in IT-kennis als je van plan bent om woning- en gebouwautomatisering aan het internet te koppelen. Met de handvatten in het kennisdocument wil KNX de uiteenlopende partijen in de installatiemarkt helpen om digitale gevaren voor systemen te minimaliseren.

De whitepaper Cyber Security is gratis te downloaden voor mensen met een account op de portal Smart Inside. Het account kun je gratis aanmaken. De whitepaper staat in de rubriek Documentatie. www.smartinside.nl