Prikbord

Een nieuwtje? Een mooi filmpje? Plaats op het prikbord alles waarvan je denkt dat het interessant, inspirerend of onmisbaar is voor andere professionals in onze branche.

Mylenne Hamaker heeft dit bericht geliked
Waterstof tijdens het Smart Cities Event
De waterstofnotitie die prof. Ad van Wijk (TU Delft, Hoogleraar Future Energy Systems) onlangs publiceerde én het TVVL Directie College & studiereis Waterstofeconomie Duitsland voeren de bijeenkomst Smart Cities Event 2019 aan. Businessmodellen, verandering van het energielandschap en de installatietechnische uitdagingen die daarmee gemoeid zijn, worden op 9 januari aanstaande besproken. Het programma start om 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur.

In TVVL Magazine #01 2019 zal daarnaast het artikel ‘Wat leren we van Duitsland over waterstof?’ verschijnen:

Waterstof is mogelijk een van de belangrijkste toekomstige dragers van een duurzame energievoorziening. De kringloop zon en water naar elektriciteit en water is elegant, duurzaam, niet-vervuilend en qua energiebron gratis. De Maatschappelijke AdviesRaad (MAR) van TVVL heeft de waterstofeconomie als speerpunt gedefinieerd. Een studiereis lag voor de hand, zowel in Nederland als in de UK (Leeds) lopen weliswaar initiatieven, maar er is nog weinig tot niets te zien. Vandaar dat wij verder gezocht hebben en in Duitsland terechtkwamen. Hier troffen wij een interessante combinatie van onderzoeksinstituten en bedrijfsleven, alle op het gebied van de waterstofeconomie.

Met een tweedaags programma kreeg TVVL een kijkje in de keuken van innovatieve projecten en bevlogen vakmensen over onze landsgrens heen. Het programma bracht lezingen die bijdragen aan inzicht in kansen en bedreigingen, zowel in het algemeen voor de leefomgeving als in het bedrijfsleven. Tegenstrijdigheden in regelgeving, tegenstellingen in belangen en beschikbaarheid van nieuwe technieken passeerden de revue. Met dit programma zoekt TVVL naar verbindingen in het Nederlandse bedrijfsleven om zo mogelijk het Duitse voorbeeld te kunnen opvolgen.

Lees het volledige artikel van de auteurs Ing. D. (Daniëlle) Dikhoff – community manager Kennisontwikkeling TVVL – en Prof. ir. P. (Peter) Luscuere – voorzitter Maatschappelijk Advies Raad TVVL – in TVVL Magazine #01 2019 die verschijnt op 5 februari aanstaande. 

Bij de foto: De waterstofauto’s in Duitsland worden met veel interesse bekeken .
Vandaag is de DAG VAN DE DUURZAAMHEID. Het moment om je te verdiepen in de TVVL post-hbo cursus Duurzaamheid in de Gebouwde Omgeving! Deze cursus start weer op 26 februari 2019. https://www.tvvl.nl/cursussen/duurzaamheid

Er komt weer een TVVL Excursie....Aannemersconsortium Four Care en Amphia tekenden voor de nieuwbouw van een topklinisch opleidingsziekenhuis dat dankzij een sterk multidisciplinair concept straks betere zorg zal kunnen bieden aan patiënten in en rondom Breda. Four Care consortium bestaat uit ENGIE Services, Unica, Trebbe en Van Wijnen en zal zorgdragen voor een geïntegreerde en duurzame aanpak van respectievelijk de installaties en bouw. Het ziekenhuis, met een oppervlakte van 76.000 m², zal naar verwachting in 2019 haar deuren openen.

TVVL regio Oost Nederland gaat 2019 energiek tegemoet!

Dank
Jeroen Willems en Harry Peters namen 6 december afscheid van de regiogroep. TVVL wil jullie bedanken voor jullie inzet! 

Jeroen zette zich bijna 20 jaar actief in. De deuren van WILLEMS technisch adviesbureau stonden altijd open, al vanaf toen de vader van Jeroen, Hans Willems de functie van voorzitter vervulde. WILLEMS en Hans, dank! Wie weet zien we een nieuwe, jonge Willems terug bij de vereniging? 

Harry sloot in 2003 aan bij de regiogroep. Na 16 mooie jaren, de organisatie van vele lezingen en gezellige vergaderingen neemt ook Harry afscheid.

Welkom
Gelukkig zijn er ook nieuwe actieve leden toegetreden! Arnold Goijer, @Ed Matser en @Jan Willem Brinkman versterken de regiogroep sinds 2018/2019.

Op naar een mooi jaar met leuke en interessante regiobijeenkomsten. De eerste is op 29 januari bij Unica Zwolle over Natuurlijke elementen & Slimme technologieën, ben jij erbij? https://bit.ly/2FtwIHj
Groot succes voor YOUNG TVVL!
Hopelijk had je het al gehoord want we zitten al bijna vol! Op 7 februari gaat YOUNG TVVL naar het Johan Cruijff Arena in Amsterdam voor het event 'Energie voor de Toekomst'

Bekijk de teaser (met dank aan VitaTech): https://youtu.be/bsB2E-wJBlU

Ben jij erbij? Meld je dan snel aan nu het nog kan! https://www.tvvl.nl/bijeenkomsten/bijeenkomsten-detail/1831/young-tvvl-energie-voor-de-toekomst/about#.XBDDh3RKiUl%C2%A0

@Jacques van der Krogt @Ruben Mulder @Werner Out zijn erbij! 
Veerle van Gent heeft dit bericht geliked
Zonneparkenoverschot
Marijke Pardoel heeft dit bericht geliked
Meld je aan voor de REHVA Student Competition 2019! 
De inschrijving voor de jaarlijks REHVA Student Competition is geopend. Deze wedstrijd voor onderzoek op het gebied van binnenklimaat, verwarming, ventilatie en airconditioning moedigt studenten aan bij te dragen aan een duurzame toekomst voor de aarde. De eerste selectie in de wedstrijd vindt plaats op nationaal niveau en wordt in Nederland georganiseerd door TVVL. TVVL roept studenten dan ook op zich aan te melden voor deze Dutch Nominee Competition! De winnaar van de Nederlandse competitie doet mee aan de internationale REHVA Student Competition 2019 in Boekarest, Roemenië en maakt daar kans op een geldprijs van € 500. 

Meedoen 
Een geldbedrag is natuurlijk leuk, maar wat brengt het jou nog meer als je de REHVA Student Competition wint? Je bouwt een groot, internationaal netwerk op van experts uit het vakgebied. Daarnaast biedt TVVL jou en je onderzoek een podium tijdens landelijke en regionale bijeenkomsten en er komt een artikel over je onderzoek in TVVL Magazine en REHVA Journal. De Europese REHVA Student Competition werd al een aantal keer eerder gewonnen door een student uit Nederland. Geloof dus in jezelf en schrijf je in voor deze competitie! 

Procedure 
Stuur voor 1 maart 2019 een omschrijving van je onderzoek (1 A4) met een motivatie waarom jouw project in aanmerking komt voor deze competitie naar info@tvvl.nl. Uit de inzendingen selecteert TVVL 3 kandidaten die hun onderzoek tijdens de nationale finale op 28 maart mogen presenteren aan de leden van TVVL Impuls en overige geïnteresseerden. Na afloop van de presentaties maakt TVVL bekend wie op kosten van TVVL Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens de Europese REHVA Conference die van 26 t/m 29 mei 2019 wordt gehouden in Boekarest. Een uitgebreide planning en overzicht van de voorwaarden voor deelname is te vinden in de REHVA Student Competition rules 2019 op de website: www.tvvl.nl/studentcompetition

Dutch Nominee Competition finale 
Wanneer: 28 maart 2019 van 18.00 tot 20.00 uur 
Waar: TVVL Woerden 
Wat: Uit 3 kandidaten wordt de Dutch Nominee gekozen.

Planning 
1 maart 2019 - Sluiting inzendtermijn voor kandidaten van de Dutch Nominee Competition 
8 maart 2019 - Bekendmaken kandidaten Dutch Nominees 
22 maart 2019 - Sluiting inzendtermijn presentaties Dutch Nominee Competition 
28 maart 2019 - Dutch Nominee Competition finale 
3 mei 2019 - Sluiting inzending presentaties naar REHVA Student Competition 
27 mei 2019 - REHVA Student Competition finale Boekarest, Roemenië 

Over REHVA 
REHVA is de Europese overkoepelende organisatie van verenigingen op het gebied van verwarming, ventilatie en airconditioning. Bij REHVA zijn momenteel 26 Nationale Organisaties (NO’s) in Europa als lid aangesloten en vertegenwoordigd TVVL Nederland.

Rob van Bergen, waarnemend jurivoorzitter
Technische innovaties.

Technische innovaties zullen doorslaggevend zijn om maatschappelijke uitdagingen te realiseren. Dit geldt voor de energietransitie maar net zo goed voor andere thema's. Toch is er meer nodig dan een briljant idee om een innovatie succesvol te maken. Praat maar eens met een start up. Dat is echt niet allemaal rozegeur en maneschijn. Door een methodische aanpak vergroot je de kans op succes van een technische innovatie aanmerkelijk. Het nieuwe praktijkboek Technisch Innoveren geeft de methodiek om een technisce innovatie succesvol te begeleiden.
Je vindt het boek hier: https://kennisbank.isso.nl/docs/praktijkboek/technisch-innoveren/2018
Ik ben benieuwd naar je feedback!
(onbekend) heeft dit bericht geliked
Waterstof is mogelijk een van de belangrijkste toekomstige dragers van een duurzame energievoorziening. De kringloop zon en water naar elektriciteit en water is elegant, duurzaam, niet vervuilend en qua energiebron gratis. De Maatschappelijke Advies Raad van TVVL heeft de waterstofeconomie als speerpunt gedefinieerd. Een studiereis lag voor de hand, zowel in Nederland als in de UK (Leeds) lopen welliswaar initiatieven, maar er nog weinig tot niets te zien. Vandaar dat de MAR verder gezocht heeft en in Duitsland terechtkwam. Hier troffen wij een interessante combinatie van onderzoeksinstituten en bedrijfsleven, allen op het gebied van de waterstofeconomie.
TVVL is met 25 TVVL leden op een tweedaags studiereis en geeft een kijkje in de keuken bij innovatieve projecten en bevlogen vakmensen over onze landsgrens heen. Lezingen die bijdragen aan inzicht in kansen en bedreigingen, zowel in het algemeen voor de leefomgeving als in het bedrijfsleven. Tegenstrijdigheden in regelgeving, tegenstellingen in belangen en beschikbaarheid van nieuwe technieken passeren de revue. In een selectief gezelschap halen wij graag deze informatie samen met u op. Met dit programma zoeken wij naar verbindingen in het Nederlandse bedrijfsleven om zo mogelijk het Duitse voorbeeld te kunnen opvolgen.
Vertegenwoordigers van h2herten Wasserstoff-Kompetenz-Centrum (een vereniging ter bevoordering van waterstof en brandstofcel technologie), Zentrum für BrennstoffzellenTechnik ZBT GmbH (100% eigendom van de universiteit Duisburg-Essen) en het Jülich Forschungszentrum (90% eigendom van de Duitse overheid en 10% van de deelstaat Nordrein Westfalen) heten ons van harte welkom!
Het samengestelde programma richt zich op de technologische ontwikkeling en implementatie van waterstof alsmede de onderzoeken op het gebied van brandstofcellen en elektrolyse.
Naast deze tweedaagse TVVL Directie College & Studiereis in Duitsland, geeft TVVL op 9 januari 2019 tijdens het jaarlijkse TVVL Smart Cities Event een vervolg aan het onderwerp waterstof. De ambitie is om aan de hand van het Duits voorbeeld, een TVVL community ‘Waterstof’ op te richten. De aanzet is eerder dit jaar gegeven door de uitgebrachte notitie ‘Waterstof - de sleutel voor de energietransitie’ opgesteld door Prof. Ad van Wijk (TU Delft, Hoogleraar Future Energy Systems) en zijn collega ir. Chris Hellinga (TU Delft, Sustainability Program Manager).
Femke van Egmond heeft dit bericht geliked
Benieuwd hoe je TVVL Connect effectief kunt gebruiken? We geven je graag tips. Tip van deze week: volg thema's en blijf eenvoudig op de hoogte. Heb jij ook tips of andere feedback? We horen het natuurlijk graag!
Marijke Pardoel heeft dit bericht geliked
Op 14 november kreeg ik de B.J. Max jong-talent prijs uitgereikt tijdens de TVVL Techniekdag, een onwijze eer! Via deze weg wil ik graag de betrokkenen bij mijn onderzoek bedanken (TVVL, TU/e, Royal HaskoningDHV), maar bovenal wil ook ik alle TVVL leden bedanken die vol enthousiasme naar de eindedaglezingen 'the (big) data potential' zijn gekomen!Bij de lezingen hebben Werner Vink en ik zo'n 260 vakgenoten mee mogen nemen in onze visie op de kansen voor de sector. Naar aanleiding van dit grote succes hebben we samen met TVVL besloten hier een vervolg aan te geven; vanaf het cursusjaar 2019/2020 zal er een cursus verschijnen op het gebied van data gedreven beheer en onderhoud, kortom op de toekomst. Houd de cursusgids in de gaten!
Onno Leever heeft dit bericht geliked
Bestaande instrumenten, zoals de BENG-eisen en Energielabels, zijn onvoldoende om grip te krijgen op de werkelijk benodigde energiebesparing in de gebouwde omgeving. WENG is het nieuwe instrument om de werkelijke energie-efficiëntie van een gebouw te bepalen. WENG is woensdag 14 november op de TVVL techniekdag gelanceerd en aangeboden aan Diederik Samson. Zie ook www.WENG.nl.
(onbekend) heeft dit bericht geliked
Vandaag (14 nov) deelgenomen aan de TVVL techniekdag; veel interessante onderwerpen werden belicht, maar de meeste aandacht ging (vanzelfsprekend) uit naar de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050. Het grootste energie-lek van de huidige nieuwbouwwoning bleef helaas onbelicht: de rioolaansluiting! Om deze verspilling een halt toe te roepen hebben de Europese fabrikanten van warmterugwinning uit afvalwater (voor woningen: douche-WTW) zich verenigd:

Amsterdam, October 19th, inventors, manufacturers and distributors of heat recovery from wastewater announce the creation of the European association for the promotion of waste water heat recovery.

Every day, more than 25,000,000 m3 of hot water are consumed by European homes alone. It is the main source of energy consumption for new housing built in 2018, and yet 75% of this heat ends up in sewers.

Voor het volledige persbericht, zie: https://ehtech.wixsite.com/eurowwhr/news/founding-of-the-european-association-for-the-promotion-of-waste-water-heat-recovery
Marijke Pardoel heeft dit bericht geliked

TVVL Connect is vandaag met dit flitsende filmpje officieel live gegaan tijdens de TVVL Techniekdag. #Trots!

TVVL Kennisontwikkeling heeft dit bericht geliked
Vraagje: Aanstaande donderdag geef ik met TVVL samen een workshop over verdampingskoeling. Het idee is om een antwoord te zoeken waarom verdampingskoeling nog niet in alle gebouwen wordt geadviseerd. Hierop worden dan passende maatregelen bedacht. Eén van de resultaten is het ontbreken van kennis over verdampingskoeling bij adviseurs. Voordat we automatisch gaan denken aan publicatie/rapport en onderwijsmodel, welke suggesties zijn er om verdampingskoeling goed tussen de oren te krijgen van de adviseur?
Graag jullie reactie.
Arjan Schrauwen 
TVVL is een belangrijke kennispartner in de technologiesector. Wij denken na over oplossingen voor de technische uitdagingen van de toekomst. Dat doen we op verschillende niveaus en met verschillende disciplines. De vereniging functioneert als een knooppunt. Zij maakt de verbinding tussen kennis en mensen. Zo ontstaat een platform, een ‘denktank’ waar leden kennis delen, ontwikkelen en overdragen. Dit doen we onder andere door kennis aan te bieden in cursussen, workshops en trainingen, de (online) kennisbank en TVVL-Magazine. TVVL organiseert vernieuwende en inspirerende evenementen, (regio)bijeenkomsten en congressen. Daarnaast biedt TVVL in de Expertgroepen de mogelijkheid gedachten en ideeën door te ontwikkelen. Opgericht in 1959 telt TVVL inmiddels ruim 1000 persoonlijke- en 500 bedrijfsleden. Aangesloten zijn specialisten zoals technisch adviseurs, installateurs, wetenschappelijke onderzoekers, architecten, fabrikanten, leveranciers, eigenaren en gebruikers van gebouwen en studenten.
Organisatie: TVVL
Functie: Directeur
Organisatie: TVVL
Functie: Marketing & Communicatie
Organisatie: TVVL
Functie: Community Management
Organisatie: TVVL
Functie: Kennisontwikkeling
Organisatie: TVVL
Functie: Coördinator Evenementen en Ledenzaken
Organisatie: ISSO
Functie: Projectcoördinator
Organisatie: Orange Climate
Functie: Marketing & Communicatie
Organisatie: TVVL
Functie: Marketing & Communicatie
Organisatie: Leever installatie adviseurs B.V.
Functie: Directeur Leever installatie adviseurs B.V.
Organisatie: De Energiemanager
Functie: Eigenaar
Organisatie: Unica
Functie: Commercieel Manager
Organisatie: Royal HaskoningDHV
Functie: Consultant Building Services
Organisatie: VitaTech
Functie: Founder
Organisatie: ISSO, kennisinstituut bouw- en installatietechniek
Functie: Directeur
Organisatie: Dutch Solar Systems b.v.
Functie: Commercieel Technisch Directeur
Organisatie: BUILDING technology BV
Functie: Directeur
Organisatie: TVVL
Functie: Kenniscoördinator
Organisatie: Linthorst Techniek
Functie: Technisch Specialist
Sluiten
Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL