Prikbord

Een nieuwtje? Een mooi filmpje? Plaats op het prikbord alles waarvan je denkt dat het interessant, inspirerend of onmisbaar is voor andere professionals in onze branche.

John Lens heeft dit bericht geliked
Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije gebouwen en gebieden!
Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden hebben drie partijen de handen ineen geslagen voor een nieuwe opleiding die zorgt voor een versnelling in de realisatie van aardgasvrije gebouwen en gebieden. NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs, Duurzaam Gebouwd en TVVL zien het als een gezamenlijke opdracht om professionals te helpen in de enorme opgave die de komende jaren in de markt ligt: 1.000 gebouwen per dag moeten worden verduurzaamd naar aardgasvrij.  
De opleiding ‘Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde Omgeving’ is slechts de eerste stap in een uitgebreide opleidingsmatrix die deze partners de komende jaren gaan faciliteren. Hierbij zoeken de initiatiefnemers nadrukkelijk naar samenwerking met andere kennisinstituten in de markt: “De opgave is zo groot dat het een verplichting is voor iedereen hierin nadrukkelijk samen te werken”, aldus de initiatiefnemers.
Lees verder: https://www.tvvl.nl/k/n190/news/view/32864/512/basiscertificaat-aardgasvrije-gebouwde-omgeving.html
inschrijven via: https://www.duurzaamgebouwd.nl/basiscertificaat-aardgasloze-gebouwde-omgeving 
Harmen Weijer heeft op dit bericht gereageerd
Redactie TVVL Magazine volop in beweging

Na 9 jaar heeft Ineke Thierauf afscheid genomen van de Redactieraad van TVVL Magazine. Rik Altena (DWA) en Willem van der Spoel (TU Delft) sloten op dinsdag 5 februari voor de eerste keer aan. Tijdens de vergadering bedankte John Lens Ineke voor haar inzet en betrokkenheid.

“Ruim 9 jaar is Ineke één van de drijvende krachten geweest die samen met de andere Redactieraadleden invulling heeft gegeven aan TVVL Magazine. Deze invulling kwam in de vorm van het schrijven en reviewen van wetenschappelijke artikelen, het brainstormen over mogelijke content én het samenstellen van een groot aantal themanummers. De stapel magazines waaraan Ineke heeft meegewerkt is dan ook enorm.”

“Het bestaansrecht van TVVL ligt bij haar actieve leden. Wij zijn dan ook blij met en trots op de bijdrage die wordt geleverd door de Redactieraad en alle leden daaromheen. Het is goed te zien dat nieuwe leden zich aansluiten en dat de Redactieraad onder leiding van Lada Hensen Centnerová als voorzitter en Harmen Weijer als hoofdredacteur werkt aan groei.” 
Mylenne Hamaker heeft dit bericht geliked
Uitzending VPRO Tegenlicht over "Deltaplan waterstof" en uitnodiging om hierover in gesprek te gaan. Zie bijgaand document.
Jan van den Broek heeft op dit bericht gereageerd
Groot succes voor YOUNG TVVL!
Hopelijk had je het al gehoord want we zitten al bijna vol! Op 7 februari gaat YOUNG TVVL naar het Johan Cruijff Arena in Amsterdam voor het event 'Energie voor de Toekomst'

Bekijk de teaser (met dank aan VitaTech): https://youtu.be/bsB2E-wJBlU

Ben jij erbij? Meld je dan snel aan nu het nog kan! https://www.tvvl.nl/bijeenkomsten/bijeenkomsten-detail/1831/young-tvvl-energie-voor-de-toekomst/about#.XBDDh3RKiUl%C2%A0

@Jacques van der Krogt @Ruben Mulder @Werner Out zijn erbij! 
Cas Wegman heeft dit bericht geliked
TVVL Triple BIM Community café van start @Schiphol! Duidelijke planning De zin en onzin van LOD bekend gemaakt! Meld je aan en werk mee om dit branche brede probleem op te lossen.
Mylenne Hamaker heeft dit bericht geliked
Waterstof tijdens het Smart Cities Event
De waterstofnotitie die prof. Ad van Wijk (TU Delft, Hoogleraar Future Energy Systems) onlangs publiceerde én het TVVL Directie College & studiereis Waterstofeconomie Duitsland voeren de bijeenkomst Smart Cities Event 2019 aan. Businessmodellen, verandering van het energielandschap en de installatietechnische uitdagingen die daarmee gemoeid zijn, worden op 9 januari aanstaande besproken. Het programma start om 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur.

In TVVL Magazine #01 2019 zal daarnaast het artikel ‘Wat leren we van Duitsland over waterstof?’ verschijnen:

Waterstof is mogelijk een van de belangrijkste toekomstige dragers van een duurzame energievoorziening. De kringloop zon en water naar elektriciteit en water is elegant, duurzaam, niet-vervuilend en qua energiebron gratis. De Maatschappelijke AdviesRaad (MAR) van TVVL heeft de waterstofeconomie als speerpunt gedefinieerd. Een studiereis lag voor de hand, zowel in Nederland als in de UK (Leeds) lopen weliswaar initiatieven, maar er is nog weinig tot niets te zien. Vandaar dat wij verder gezocht hebben en in Duitsland terechtkwamen. Hier troffen wij een interessante combinatie van onderzoeksinstituten en bedrijfsleven, alle op het gebied van de waterstofeconomie.

Met een tweedaags programma kreeg TVVL een kijkje in de keuken van innovatieve projecten en bevlogen vakmensen over onze landsgrens heen. Het programma bracht lezingen die bijdragen aan inzicht in kansen en bedreigingen, zowel in het algemeen voor de leefomgeving als in het bedrijfsleven. Tegenstrijdigheden in regelgeving, tegenstellingen in belangen en beschikbaarheid van nieuwe technieken passeerden de revue. Met dit programma zoekt TVVL naar verbindingen in het Nederlandse bedrijfsleven om zo mogelijk het Duitse voorbeeld te kunnen opvolgen.

Lees het volledige artikel van de auteurs Ing. D. (Daniëlle) Dikhoff – community manager Kennisontwikkeling TVVL – en Prof. ir. P. (Peter) Luscuere – voorzitter Maatschappelijk Advies Raad TVVL – in TVVL Magazine #01 2019 die verschijnt op 5 februari aanstaande. 

Bij de foto: De waterstofauto’s in Duitsland worden met veel interesse bekeken .
Vandaag is de DAG VAN DE DUURZAAMHEID. Het moment om je te verdiepen in de TVVL post-hbo cursus Duurzaamheid in de Gebouwde Omgeving! Deze cursus start weer op 26 februari 2019. https://www.tvvl.nl/cursussen/duurzaamheid
Edgar van de Kamp heeft dit bericht geliked

Er komt weer een TVVL Excursie....Aannemersconsortium Four Care en Amphia tekenden voor de nieuwbouw van een topklinisch opleidingsziekenhuis dat dankzij een sterk multidisciplinair concept straks betere zorg zal kunnen bieden aan patiënten in en rondom Breda. Four Care consortium bestaat uit ENGIE Services, Unica, Trebbe en Van Wijnen en zal zorgdragen voor een geïntegreerde en duurzame aanpak van respectievelijk de installaties en bouw. Het ziekenhuis, met een oppervlakte van 76.000 m², zal naar verwachting in 2019 haar deuren openen.

Beste mensen, hoe halen we nu echte vooruitgang in de transitie uit die beladen sfeer en maken we vanuit Nederland, het verschil voor de hele wereld. Ik kom heel graag in gesprek en tot samenwerking met de Maakindustrie, omdat er m.b.t. zwaartekracht en waterstof nog veel efficientie-,energie- en geldelijk gewin is te behalen. 
Smart Cities Event - Shaping cities based on Living Labs 
Wilt u meer over energie en circulariteit in smart cities weten? Wilt u Night of the Nerds van Dutch Technology Week in Eindhoven bezoeken? Wilt u start-ups van Automotive Campus in Helmond bezoeken en iets meer over Brainport Smart District in Helmond te weten komen? Kom dan naar het Smart Cities Event op 21 en 22 mei 2019 dat wordt georganiseerd door het TU/e Smart Cities Program, Gemeente Eindhoven en Brainport Smart District. Voor meer informatie en inschrijven;https://brainportsmartdistrict.nl/evenementen/smart-cities-shaping-cities-based-on-living-labs/

Esmeralda Pondman heeft dit bericht geliked
TVVL Kennisplein tijdens Building Holland 2019
Met ‘Energie voor de toekomst’ staat het TVVL Kennisplein tijdens Building Holland in het teken van ontmoeten, verbinden en samenwerken. We prikkelen bezoekers om na te denken over welke bijdrage zij kunnen leveren aan de energietransitie en welke samenwerking zij aan willen gaan. Naast lezingen verzorgd door deelnemers van het TVVL Kennisplein en presentaties van TVVL projecten geven prominente sprekers als Bernard Wientjes (voorzitter van de Bouwagenda), Diederik Samson (voorzitter Klimaattafel Gebouwde Omgeving) en Teun Bokhoven (voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie) hun visie op de energietransitie. Benieuwd naar de deelnemers en het volledige programma? Klik dan hier: https://www.tvvl.nl/bijeenkomsten/bijeenkomsten-detail/1856/building-holland-2019/about#.XIjjDiJKiUk

En wil jij weten wat er gebeurt als een team van experts in een 'snelkookpansessie' tijdens Building Holland samen werkt aan een oplossing voor jouw (installatie)technische probleem? Meld je probleem dan nu aan en wie weet ga jij donderdag 11 april naar huis met een praktische oplossing op hoofdlijnen. 
Redactie TVVL Connect heeft dit bericht geliked
GEZOCHT – Installatietechnische uitdaging energietransitie 
Heb jij een (installatie)technische uitdaging rondom de energietransitie in de gebouwde omgeving waar nog geen oplossing voor is? En wil je weten wat er gebeurt als een team van experts samen werkt aan een oplossing voor dit probleem? Meld jouw probleem dan aan voor de ‘snelkookpansessie’ op het TVVL Kennisplein tijdens Building Holland 2019.

Op donderdag 11 april organiseert TVVL een ‘snelkookpansessie’ op het TVVL Kennisplein tijdens Building Holland. In deze sessie, geleid door Harm Valk, Senior adviseur Energie en Duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, ontwikkelen experts van de deelnemers aan het TVVL Kennisplein op hoofdlijnen een praktische (installatietechnische) oplossing voor een praktijkprobleem. Deze oplossing wordt na afloop van de sessie om 15.45 uur met alle bezoekers gedeeld op het Creatio podium: Energie voor de toekomst (Hal 12).

Aanmelden probleemstelling
Wil jij graag dat de experts in deze ‘snelkookpansessie’ met jouw probleem aan de slag gaan? Stuur dan voor dinsdag 2 april 2019 een omschrijving van jouw probleem of uitdaging rondom de energietransitie in de gebouwde omgeving, inclusief fotomateriaal en de technische specificaties van het betreffende gebouw naar info@tvvl.nl Uit alle aanmeldingen wordt één specifiek probleem gekozen, die kort voor de ‘snelkookpansessie’ wordt gedeeld met de experts. Tijdens Building Holland gaan de experts vervolgens met elkaar aan de slag, om te laten zien hoe we alleen door samenwerking echt het verschil kunnen maken.
Wil jij ook jouw kennis delen en samen met vakgenoten een technische invulling geven aan de energietransitie en het Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving? Deelnemen kan nog op 14 maart in de ochtend of middag bij Remeha (https://bit.ly/2C7Gvzy) of Systemair (https://bit.ly/2IUim55). 

Ondertussen hebben 3 van de 5 TVVL Klimaattafels plaatsgevonden bij TVVL Kennispartners Alklima, Grundfos en Nieman met thema's warmtenetten, nieuwbouw aardgasvrij, de rol van waterstof, normering utiliteit en electrificatie. Hier zijn al hele mooie ideeën en tehnische oplossingen besproken. 


Op dinsdag 9 april 2019 van 13.05 tot 13.50 uur worden de resultaten in het visiedocument gepresenteerd tijdens Building Holland in de RAI Amsterdam op het TVVL podium Energie voor de Toekomst. 

Sfeerimpressie: https://gopro.com/v/kVqye0dR77Rrm
(onbekend) heeft dit bericht geliked
2019: Een nieuw jaar, een nieuwe TVVL regiogroep! Deze maand nam TVVL regio Midden Nederland in een gezellige setting afscheid van Piet Haage, Eric Stokkink en @Eric Gijsbertsen. Piet, Eric en Eric begonnen (ja alle drie) 16 jaar geleden aan hun avontuur in TVVL regio Midden Nederland. Samen dragen zij in 2019 de stokjes over aan nieuw bloed. Heren bedankt!

Voorzitter Kees Eijkelboom komt op 18 maart samen met nieuwe, enthousiaste commissieleden @Wisam Kailani en @Evert van Merkestijnover de doorstart van regio Midden Nederland. Lijkt het jou ook leuk aan te sluiten bij de nieuwe regiogroep? https://bit.ly/2Ek29AI
Zoek je trainingsaanbod voor Energietransitie in de gebouwde omgeving kijk dan eens in de BUILD UP Skills advisor-app. Nu vooral veel aanbod op MBO-niveau. Suggesties voor relevant HBO en WO bijscholingsaanbod zijn zeer welkom. Binnenkort ook gave functies voor het leren van bouwfouten.
LAATSTE KANS! Meld je nog snel aan voor de laatste TVVL regiospecial Natuurlijke elementen & Slimme technologieën op dinsdag 19 februari én ga voorafgaand op excursie naar Strijp-S in Eindhoven. https://bit.ly/2ST25Bl
Trots op YOUNG TVVL!
Op donderdag 7 februari wist YOUNG TVVL 100 jong professionals samen te brengen bij de Johan Cruijff ArenA. Het voetbalstadion met de missie het duurzaamste stadion ter wereld te worden. De jong professionals maakten een reis door de wonderlijke wereld van slimme technologieën & gave innovaties bij de ArenA.

Jaap Hazeleger (directeur BAM Techniek), Bart van Schie (project manager bij Unica) en Jasper van Doorn (BIM Coördinator bij Unica) schetsten een beeld van de innovaties en digitalisering bij de ArenA waar zij aan hebben gewerkt in de afgelopen jaren. Unica ondersteunde haar verhaal met een virtuele reis langs de technische installaties in de ArenA.

Specialisten van BAM namen de bezoekers vervolgens mee in een fysieke reis langs diverse technische installaties. Zo bezochten we één van de luchtbehandelingsruimtes, een sanitaire installatie en was de elektrische batterij van de ArenA onderdeel van de rondleiding. Natuurlijk mocht een fan experience niet ontbreken en betraden onze jong professionals het speelveld en namen plaats in de stoelen van de spelers. Hier vertelde de ArenA onder andere over hoe zij omgaan met energie, licht en het gras.

Na de rondleidingen nam Henk van Raan, directeur en Chief Officer Innovation van het Amsterdam ArenA Innovation Center ons mee in zijn missie langs de ontwikkelingen en innovaties naar zijn visie voor Amsterdam Zuidoost als adaptieve omgeving.

In een inspirerende omgeving en met liters aan nieuwe informatie gaven jong professionals vervolgens onder begeleiding van YOUNG TVVL, young BAM en Unica vorm aan hun zojuist opgedane kennis en informatie tijdens een brainstormsessie over toekomst, nieuwe werkwijze en samenwerkingen en het omgaan met afvalstoffen.

Sfeerimpressie: https://bit.ly/2CpyNQB 
Harm Valk heeft dit bericht geliked
Succesvolle kick-off TVVL Kennisplein Building Holland Vandaag trapten deelnemers TVVL Kennisplein @Building Holland officieel af bij Rabobank in Utrecht. Goede opkomst waarin het belang van samen werken aan oplossingen voor de (technische) uitdagingen die voor ons liggen door alle partijen nog eens werd benadrukt. Goede input en ideeën die op korte termijn i.s.m. Harm Valk verder worden uitgewerkt. Houd TVVL Connect en andere kanalen in de gaten! #kennisdelen #TVVLKennisplein #energievoordetoekomst
Eventvolle start van TVVL regio Zuid Holland & Zeeland
De eerste vergadering in 2019 van TVVL regio Zuid Holland & Zeeland is een feit. Een memorabel moment voor de regiogroep!

Dank
Na 12 jaar draagt @Henk van Vliet de ‘voorzittershamer’ over. Hij is beslist geen vreemde, in 1993 trad hij al toe in de regiogroep. Henk bedankt voor jouw trouwe bijdrage! 

Samen met Henk begon Oscar Böttcher zijn avontuur als secretaris in 2006. Samen leggen zij hun functies neer. Oscar ook jij bedankt! Gelukkig verlaten jullie de regiogroep niet en brengen in 2019 ook met veel plezier, kennis en kunde in Zuid Holland & Zeeland. 

Na ruim 4 jaar neemt @Marco Briggeman afscheid van de regiogroep. Marco bedankt voor je inzet!

Succes

@Arie Herweijer stopt als penningmeester om zijn nieuwe uitdaging als voorzitter te beginnen. Arie succes! 

Lennart van Egmond (secretaris) en Harry in 't Veld (penningmeester) veel plezier met jullie nieuwe functies.  

Regio Zuid Holland & Zeeland is er klaar voor! Benieuwd wat zij dit jaar organiseren? De eerste bijeenkomst is op 4 februari bij ERIKS over Natuurlijke elementen & Slimme technologieën in gebouwen. Zorg dat je erbij bent! https://bit.ly/2SWH4mb
@Ewald Baars @Fred Balster
Organisatie: TVVL
Functie: Directeur TVVL
Organisatie: TVVL
Functie: Community Management
Organisatie: TVVL
Functie: Coördinator Cursussen
Organisatie: TVVL
Functie: Congrescoördinator
Organisatie: TVVL
Functie: Coördinator Evenementen en Ledenzaken
Organisatie: Duurzaam Gebouwd
Functie: Hoofdredacteur TVVL Magazine
Organisatie: Technische Universiteit Eindhoven
Functie: Onderzoek en management
Organisatie: Mul BV ontwerpers & adviseurs
Functie: Directeur
Organisatie: ENGIE Services
Functie: Programmamanager BIM
Organisatie: Heijmans
Functie: BIM Manager
Organisatie: TVVL
Functie: Marketing & Communicatie
Organisatie: TVVL
Functie: Community Manager Kennisontwikkeling
Organisatie: BAM Bouw en Techniek
Functie: Directeur
Organisatie: Webeasy
Functie: Sr. Accountmanager
Organisatie: Unica
Functie: Commercieel Manager
Organisatie: VitaTech
Functie: Founder
Organisatie: Nieman Raadgevende Ingenieurs
Functie: Senior adviseur en Partner Nieman Groep
Organisatie: TVVL
Functie: Kenniscoördinator
Organisatie: Flow Care Installatietechniek BV
Functie: Directeur
Organisatie: Van Herwaarden Energie BV
Functie: Dir. eig.
Organisatie: Vibados
Functie: Adviseur
Organisatie: Duurzaam Gebouwd
Functie: -
Organisatie: ISSO
Functie: Programmamanager Energietransitie en Duurzaamheid
Sluiten
Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL