Prikbord

Een nieuwtje? Een mooi filmpje? Plaats op het prikbord alles waarvan je denkt dat het interessant, inspirerend of onmisbaar is voor andere professionals in onze branche.

Wat een fantastische donatie heeft Poul Due Jensen Foundation | Grundfos Foundation, eigenaar van TVVL Kennispartner Grundfos, gedaan! Ter ere van het 75-jarig jubileum van Grundfos heeft de Poul Due Jensen Foundation | Grundfos Foundation haar budget voor donaties uitgebreid van 18 miljoen dollar naar 29 miljoen dollar. De belangrijkste donatiegebieden blijven water, onderzoek en inclusie, maar de Stichting zal dit jaar haar aandacht richten op de strijd tegen COVID-19. Lees verder: https://www.linkedin.com/posts/grundfos_grundfos-grundfosfoundation-forourwater-activity-6646797445739139072-dh0K/

John Lens heeft dit bericht geliked

Beste TVVL Connect netwerk,

Mijn naam is Bas Turk van studievereniging bouwfysica en installatietechniek Mollier van de Technische Universiteit Eindhoven.

Elk jaar organiseert Mollier een studiereis naar het buitenland. Deze reis heeft als doel om internationalisering te verbeteren binnen het vakgebied van bouwfysica en installatietechniek. Dit jaar reizen we met 15 studenten af naar Taiwan van 3 tot 18 mei. In Taiwan zouden we graag, naast andere activiteiten, bezoeken willen brengen aan bedrijven en universiteiten.

Met dit bericht zou ik u graag willen vragen of u of een van uw collega’s contacten heeft met bouwfysica en installatietechniek-gerelateerde bedrijven binnen Taiwan. Via deze contactpersoon zouden we graag willen kijken of het mogelijk is om een bezoek te brengen aan een kantoor, universiteit, laboratorium of bouwplaats. U kunt meer informatie vinden over voorgaande studiereizen van Mollier op https://www.mollier.nl/activities/study-trip/.

Voelt u zich vrij om dit bericht door te sturen naar relevante collega’s. Met dit doel heb ik een Engelstalige versie van dit bericht hieronder toegevoegd. U kunt mij bereiken op het email-adres externalrelations@mollier.nl, of door te reageren op dit bericht op TVVL Connect. Ik hoop graag van u te horen!

Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,

Bas Turk
Commissaris externe relaties en educatie
s.v.b.p.s. Mollier
Bouwfysica en installatietechniek
Technische Universiteit Eindhoven


Dear TVVL Connect network,

Let me first introduce myself: I’m Bas Turk from study association building physics and services Mollier at Eindhoven University of technology in the Netherlands.

Every year, study association Mollier organizes a study trip abroad. This trip has the goal to improve internationalization in the field of building physics and services. This year, we will travel with 15 students to Taiwan from May 3rd until May 18th. In Taiwan we would like to, amongst other activities, visit companies and universities.

With this message I would like to ask you if you or one of your colleagues has contacts with Building Physics and Services related companies or organizations within Taiwan. Through this contact, we would like to see if it would be possible to arrange a visit to an office, university, laboratory or building site. You can find more information about previous Mollier study-trips at https://www.mollier.nl/activities/study-trip/.

Feel free to forward this message to relevant colleagues. You can reach me at the email-address externalrelations@mollier.nl. I hope to hear from you soon!

Thanks in advance for your reply.

Kind Regards,

Bas Turk
Commissioner External Relations and Education
s.v.b.p.s. Mollier
Building Physics and Services
Eindhoven University of Technology

Veerle van Gent heeft dit bericht geliked

Dag allemaal,

Mijn naam is Rubin Bloemhof en momenteel ben ik bezig met het afstuderen voor mijn opleiding Commerciële Economie. Hiervoor doe ik een onderzoek onder installateurs en installatiebedrijven in de installatiebranche. In dit onderzoek kijk ik of een loyaliteitsprogramma interessant is voor de installatiebranche en indien ja, wat is dan het meest interessante loyaliteitsprogramma.

Hiervoor zoek ik een aantal installateurs die even snel een enquête zouden willen invullen van ongeveer 2/3 minuten. U zou mij enorm veel helpen!

De enquête is te vinden via de volgende link: https://saxion.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_9AZgQkrf6aa3ucZ

Alvast bedankt!

John Lens heeft dit bericht geliked

Vervanging Splitairco door water/lucht Monoblock warmtepomp...?

Een particuliere relatie van mij woont op de 9e verdieping en heeft t.b.v. extra koeling in de woonkamer een splitunit airconditioning. De condensor staat op het balkon - voor een balustrade - en veroorzaakt te veel warmte. Verplaatsing naar buiten de gevel of hoger binnen het balkon zijn geen opties.
Daarom wenst men een andere oplossing, waarbij het omwisselen van de airco door een Monoblock warmtepomp op dit moment het meest interessante alternatief lijkt.
Het alternatief betreft een ITEC Innova 2.0 15HP H2O water/lucht warmtepomp | Water/lucht monoblock airconditioner - warmtepomp. ZIe ook https://www.itecluchtreiniger.nl/monoblock-warmtepomp.html
Mijn vraag: wie heeft hiermee ervaring en kan deze particulier helpen?
Met belangstelling zie ik reacties op dit medium tegemoet. Maar direct contact opnemen met mij mag ook.

John Lens heeft dit bericht geliked

Techniek Nederland organiseert op dinsdag 21 januari het webinar ‘Alles wat u moet weten over de CO-certificering’.

Tijdens de interactieve presentatie komen alle belangrijke aspecten aan de orde van de wettelijke certificering voor verwarmingsinstallateurs, die op 1 juli van dit jaar ingaat. Sprekers zijn experts Remco van der Linden en Fred Vos van Techniek Nederland en ondernemer Mariëlle Koenen van Scholtes Installatietechniek.

Het webinar vindt plaats van 15 tot 16 uur en is te volgen via pc, laptop, tablet en smartphone.

Meer informatie en aanmelden via deze link: https://www.technieknederland.nl/persberichten/webinar-over-co-certificering-cv-installateurs-op-dinsdag-21-januari

Femke van Egmond heeft dit bericht geliked

Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde omgeving

Op het Smart Cities-event 2020 heb ik een ultrakorte pitch mogen houden over de cursus 'Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde Omgeving'. Voor wie nieuwsgierig is geworden, hierbij wat meer informatie.

De opleiding is een kennismaking met alle thema's die spelen bij de transitie naar aardgasvrije wijken. Door het scala aan onderwerpen en de diversiteit van de deelnemers leer je vooral over relevante aspecten, juist buiten je eigen vakgebied. De volgende serie start 29 januari 2020 bij TVVL in Woerden en er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Meer informatie en data: https://www.duurzaamgebouwd.nl/cursus/20190219-opleiding-basiscertificaat-aardgasvrije-gebouwde-omgeving

Wil je meer lezen over de achtergronden en de ervaringen van eerdere deelnemers? https://www.duurzaamgebouwd.nl/artikel/20190711-deelnemers-deze-opleiding-maakt-aardgasvrije-omgeving-concreet

Symposium Give Brains to Buildings Energy Systems: 7 februari 9:30-14:00, TU Delft.
Aanmelding en programma:

https://www.tudelft.nl/tu-delft-urban-energy/newsevents/symposium-smart-buildings/

Met participatie van o.a. TUDelft, TU/e, Universitiy of Cambridge, Technical University of Denmark, KU-Leuven, Quby, DWA, Deerns, e-nolis, Priva, Heroes, HHS, Kropman, Spectraal, Renson, Benext.

15:00-17:00: Intreerede Laure Itard: Energy Analytics for Sustainable Buildings, Aula TU Delft (openbaar, aanmelding is niet nodig)

John Lens heeft dit bericht geliked

Vinkeveense Plas als energiebron voor warmtepomp. Kijk het bericht op LinkedIn. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6612261642367483904/

Femke van Egmond heeft op dit bericht gereageerd

Afgelopen week heb ik een interview over waterstof gegeven op de regionale TV (RTV Oost).
Kijk het interview hier terug: https://www.rtvoost.nl/nieuws/322640/Politiek-wil-miljoenen-naar-Overijssel-halen-voor-waterstof

(onbekend) heeft dit bericht geliked

TNO heeft een nieuw informatieportaal www.energy.nl gelanceerd, het energietransitie-portaal voor professionals.

Op energy.nl publiceren zij op onderzoek en feiten gebaseerde informatie over de energietransitie. Energy.nl biedt op een makkelijke manier toegang tot informatie om onderbouwde beslissingen binnen de energietransitie te nemen.

Het portaal is onderverdeeld in drie categorieën: Hot Topics, Technologieën en Thema’s.

Femke van Egmond heeft dit bericht geliked

Ben jij bezig met een innovatie op het gebied van het verduurzamen van bestaande gebouwen? Kom je idee pitchen op donderdag 13 februari tijdens de CFP Innovatiedag! Of wil je komen luisteren naar innovatieve ideeën? Meld je dan aan als bezoeker!

Al meer dan 200 pitches zijn door honderden klanten en partners van CFP bekeken en in een aantal gevallen ook geïmplementeerd in de eigen bedrijfsvoering. De innovaties zullen gericht zijn op het verduurzamen van bestaande gebouwen en organisaties. Het publiek is divers: naast concullega’s zijn onder andere beslissers, beheerders en gebruikers in zakelijk en particulier vastgoed aanwezig uit verschillende sectoren (bijv. financiële-, zorg en bouwsector).

Na afloop van de pitches heeft u voldoende gelegenheid om met elkaar verder in gesprek te gaan onder het genot van een hapje en een drankje.

Kijk voor meer informatie op https://cfp.nl/2019/11/18/pitch-uw-innovatie-tijdens-de-cfp-innovatiedag-2020/

Stuur mij gerust een bericht als er vragen zijn!

Wie zie ik op donderdag 13 februari?

Veerle van Gent heeft dit bericht geliked

Aquathermie, wat weet je ervan?

Als specialist aquathermie wil ik onderzoeken of er onder de TVVLConnect leden belangstelling is om een informatiesessie aquathermie te willen bijwonen. Bij voldoende interesse zal de informatiesessie plaats vinden in het voorjaar 2020 op de Bouw&Infra Campus te Harderwijk.

Bij belangstelling graag een mail naar hans@indurio.nl

Veerle van Gent heeft dit bericht geliked

Symposium Waterstof op de TVVL techniekdag 2019 opgepikt door het Technisch Weekblad (21) van 22 November 2019, aardige samenvatting van de ochtend waarbij alle sprekers kort de revue passeren.

https://www.technischweekblad.nl/nieuws/waterstof-kan-huizen-efficient-verwarmen

Gerwin Korpershoek heeft op dit bericht gereageerd

Ik ben op zoek naar branche afspraken t.a.v. IFC uitwisseling in de installatiewereld.
Voor de bouw is er de BIM BASIS ILS beschikbaar, maar voor de installatiewereld is hier nog weinig over te vinden.

Kan iemand mij hier verder mee helpen?

Aart de Jong heeft dit bericht geliked

Commissioning, de enabler om het gebouw optimaal te laten functioneren. Bert Elkhuizen (DBCA) sprak erover tijdens de Conferentie Bits Bricks & Behaviour deze week. Zijn presentatie is te downloaden via https://fhi.nl/bitsbricksbehaviour/programma/. De TVVL opleiding Commissioning start 21 januari 2020. Meer informatie https://www.tvvl.nl/cursussen/commissioning.

Femke van Egmond heeft dit bericht geliked

Op de TU Delft ben ik bezig met de digitalisering van mijn masteronderwijs, zodat basiskennis op het gebied van energiegebruik in gebouwen vrij toegankelijk wordt via het edX platform. Het gaat om grip krijgen op de interacties tussen opwekkers, installaties, gebouw en tussen gebouwen zelfs. Zonder de gebruiker te vergeten.
Daarvoor hebben wij de input nodig van TVVL-leden: welke (basis)kennis is volgens jou nodig om professionals met verschillende achtergronden (HBO-WO niveau, denk aan startende adviseurs op het gebied van installatietechniek of energieadvies, installateurs, architecten, technisch beheerders, onderhoudsbedrijven, producenten, beleidmakers vanuit gemeente of provincie, woningcorporaties etc..) te helpen de kennis op te bouwen die zij nodig hebben om de energietransitie te realiseren?

Zou je 10 minuten willen nemen om de enquête via deze link in te vullen:

https://delftxtudelft.qualtrics.com/jfe/form/SV_b2smi0qYQJI2x9j?

Veel dank alvast!
Laure Itard,

Laatste kans om je aan te melden voor YOUNG TVVL Beyond the Frame: https://bit.ly/30qMKZ9
Datum: 19 september | Locatie: NEP, Hilversum

Benieuwd wat je te wachten staat? Bekijk de teaser: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=MCKCDUb8DT0

Elmer van Krimpen heeft op dit bericht gereageerd

Het aantal bodemenergiesystemen in Nederland neemt in rap tempo toe. Vooral in de woningbouw worden de verticale warmtewisselaars of bodemlussen veelvuldig aangelegd. Het onttrekken van warmte aan de bodem is daarmee een feit. De gemeente is hiervoor het bevoegd gezag en controleert of de aanvraag van het bodemenergiesysteem voldoet. Door de enorme groei van systemen komt het echter steeds vaker voor dat er al bodemenergiesystemen in de nabijheid aanwezig zijn. In dit soort gevallen eist het bevoegd gezag een interferentieberekening.

Wat dit is en hoe dit precies werkt leest u in de bijlage of op onze website: https://vhgm.nl/werkgebieden/bodemenergie/diensten/interferentie/

Dirk de Wit heeft dit bericht geliked

2019: Het jaar dat de grenzeloze groei echt voorbij is.

Bijgevoegd artikel is mij uit het hart gegrepen. Groei om de groei stopt ooit. Ook een boom groeit niet zomaar door, die remt op een gegeven moment ook af. Maar groeien in kwaliteit is natuurlijk iets anders.

Sluiten
Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL