Naar projecten Bewaren

Circulaire Gebouwinstallaties

Grondstoffen zijn eindig, omdat wij op een planeet leven met een eindige hoeveelheid grondstoffen. Om niet eindig te zijn in wat wij produceren of in de toekomst wordt geïnstalleerd, moeten materiaalstromen gesloten worden (circulair economie). Vanuit de markt is er al veel aandacht voor circulaire bouwmaterialen, maar over circulaire gebouwinstallaties is nog weinig bekend. Dit ondanks dat bij een gemiddeld nieuwbouw project het materiaalgebruik voor gebouwinstallaties circa 20-30% is, en dit alleen maar toe zal nemen hoe meer gebouwen richting energieneutraal gaan. 

In het kader van circulaire bouwen willen wij een strategie ontwikkelen waarmee circulaire gebouwinstallaties ontworpen kunnen worden (vergelijkbaar met de trias energetica). Gebouwen zullen de komende jaren véél comfortabeler, veiliger én energiezuiniger moeten worden. Om dit te realiseren krijgen gebouwinstallaties steeds meer een leidende rol in de bouwsector.   

Op dit moment is er geen concreet gestandaardiseerd stappenplan voor circulaire gebouwinstallaties. Middels dit project kan er duidelijkheid gecreëerd worden in hoe en wanneer gebouwinstallaties circulair kunnen zijn. Daarnaast wordt de installatie branche verbeterd en wordt er ingespeeld in de verandering die gaan in de toekomst gaan plaatsvinden in de bouw sector.  

Dit project zal voortborduren op de uitgangspunten die zijn ontwikkeld door het bestaande team circulaire gebouwinstallaties bij het project het westelijk handelsterrein in Rotterdam. 

Reageren
Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL