Blog
Geplaatst door TVVL

Terugblik: Veel aandacht voor gezonde kantoren op Toekomst & Trends Event 2021

Profielfoto van Redactie TVVL Connect
28 januari 2021 | 2 minuten lezen

Op dinsdag 26 januari deden ruim 85 mensen mee aan het eerste, digitale event van TVVL in het nieuwe jaar. Tijdens het Toekomst & Trends Event 2021 ging het vooral over de noodzaak en randvoorwaarden voor een gezonde en vitale kantooromgeving. Het PvE Gezonde Kantoren kwam aan bod, maar ook het fenomeen eco-positieve gebouwen. En vooral de afsluitende presentatie van bergbedwinger en avonturier Wilco van Rooijen maakt iedereen duidelijk hoe belangrijk voldoende zuurstof is voor het goed functioneren van de mens.
 


De opening van het event werd verzorgd door dagvoorzitter Andy van den Dobbelsteen. Samen met ‘side-kick’ Jacques van de Krogt leidden zij de deelnemers door het programma. Van den Dobbelsteen verzorgde ook het openingsinterview met Atze Boerstra van bba binnenmilieu die een uiteenzetting gaf over de update van het Programma van Eisen Gezonde Kantoren. Deze nieuwe versie zal, evenals de eerste uitgave, in een grote behoefte voorzien. De nieuwe versie bevat verbeteringen, maar ook aanvullende informatie naar aanleiding van aangepaste normen of regelgeving.

Online tool voor PvE
Bovendien, zo vertelde directeur John Lens van TVVL, is er ook een interactieve, digitale versie van het nieuwe PvE beschikbaar. Deze maakt het mogelijk dat gebruikers de uitgangspunten van het PvE volledig op maat kunnen maken. Via de website TVVL Connect kunnen opdrachtgevers en ontwerpers straks hun ambities, wensen en eisen voor een kantoor volledig naar eigen inzicht samenstellen.

Eco-positieve gebouwen
Yvette Watson, medeoprichter van Phi Factory, verzorgde een zeer enthousiast pleidooi voor eco-positieve gebouwen. Dit zijn gebouwen die, niet alleen energiepositief zijn, maar ook via sociale innovaties de gebruikers in alle gemakken en comfort voorzien. Essentieel daarvoor is dat we bij nieuwbouw, maar vooral ook bij renovatie, integraal naar de potentie van die gebouwen kijken. Alleen energieneutraal maken is niet voldoende. Ook circulariteit, klimaatadaptatie, natuur-inclusief, materiaalslim, gezondheid en welzijn behoren in elk project een onlosmakelijk onderdeel te zijn.

Aandacht voor gezondheid
In feite sloten de pleidooien van Boerstra en Watson naadloos aan bij de nieuwjaarspeech van TVVL Voorzitter Jaap Dijkgraaf. Hij stelde vast dat de coronapandemie voor een enorme opleving en aandacht voor gezonde gebouwen heeft gezorgd. De sector, en dus ook TVVL, speelt daar adequaat en voortvarend op in. Hij complimenteerde met name het TVVL verenigingsbureau voor de razendsnelle transitie dat zij heeft doorgemaakt. Binnen enkele maanden waren de mensen in staat om alle bijeenkomsten en cursussen naar een digitale omgeving over te zetten.

Ontberingen en adviezen
De afsluiting van de middag was voor expeditieleider en bergbeklimmer Wilco van Rooijen. Als geen ander weet hij wat ontberingen zijn en kan hij vertellen wat er met je lichaam gebeurt als het zuurstofgehalte afneemt. Gezonde lucht met voldoende zuurstof is essentieel als je wilt presteren. Naast zijn indrukwekkende ervaringen over het bedwingen van de meest gevaarlijke en hoge bergen kon hij ook de link leggen naar het belang en de noodzaak om mensen een gezonde maar vooral afwisselende en actieve werkomgeving te bieden. Zodra ontwerpers van gebouwen daar wat meer op zouden letten, dan kunnen we de productie en de gezondheid van de mens fors verbeteren, zo besloot hij dit eerste digitale event van 2021.

Een artikel met een uitgebreid verslag van dit event is binnenkort te lezen in TVVL Magazine.