Blog
Geplaatst door TVVL

Bekijk de TVVL Webinar THE (big) DATA POTENTIAL #1 Energieflexibiliteit van gebouwen terug

Profielfoto van Redactie TVVL Connect
21 oktober 2021 | 1 minuut lezen

Onderzoek heeft aangetoond dat veel HVAC-installaties binnen gebouwen onvoldoende presteren op het gebied van comfortprestaties en/of energiegebruik. Tegelijkertijd genereert de meet- & regeltechniek in deze systemen grote hoeveelheden data. In deze data schuilt vaak informatie over de individuele prestaties van HVAC-componenten, de prestaties in relatie tot andere componenten en het systeem als geheel.

Maar wat betekent dit nu echt? Hoe kan gebouwdata vandaag de dag al waarde aan je business toevoegen en waarom moet je dit willen? Dit zijn vragen die aan bod kwamen in de TVVL eindedaglezing THE (big) DATA POTENTIAL. Sprekers Werner Vink en Dave Baas doken in de wereld van gebouwdata en lieten zien hoe je vandaag de dag gebouwdata in kunnen zetten om comfortklachten te reduceren, effectiever onderhoud te plegen en energiekosten te verlagen. Deze succesvolle lezing heeft een vervolg gekregen in de cursus Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties. Daarnaast is er nu een nieuwe serie webinars gepland over big data.

Door kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen te laten werken kunnen we wetenschappelijke inzichten op het gebied van big data omzetten in toegevoegde economische waarde voor de eindgebruikers. De economische meerwaarde is immers de drijvende kracht achter innovaties voor zowel eindgebruikers als installatiebranche. Samir Ahmed voert onderzoek uit over dit onderwerp in het kader van het NWO TransAct project samen met o.a. TU Eindhoven en TU Delft. Is deze nieuwe serie webinars is een casestudie voor dit onderzoek.

Na het volgen van de webinars heb je een overzicht van de ontwikkelingen in de wetenschappelijke wereld op het gebied big data van gebouwgebonden installaties. Bekijk deel 1 van deze serie.