Blog

Smart jaloezieën voor beheer van zonnewarmte en veiligheid

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
4 januari 2023 | 1 minuut lezen

Een jaloezie is een rolgordijn met verstelbare lamellen om licht en/of lucht door te laten en tegelijkertijd directe zon en regen buiten te sluiten. Jaloezieën kunnen handmatig gebruikt worden of geautomatiseerd zijn. Geautomatiseerde jaloezieën bieden het bijkomende voordeel dat zij een essentieel onderdeel kunnen vormen van het energiebeheersysteem van een gebouw. Jaloezieën hebben een eenvoudig ontwerp, wat ze uitermate geschikt maakt voor geautomatiseerde aansturing. Via KNX-apparatuur kan dit worden gerealiseerd met een jaloezie actuator – typische KNX-jaloezie actuatoren zijn verkrijgbaar als 1, 2, 4, 8 of 16-kanaals apparaten.

Met een KNX-schakelaar worden jaloezieën geprogrammeerd om handmatig te worden bediend en overbrugd. Afhankelijk van de opstelling binnen het pand kan dit een wandschakelaar zijn (die kan worden toegevoegd aan een bestaand KNX-systeem dat bijvoorbeeld lichtschakelaars heeft) om functies uit te voeren zoals jaloeziesturing, of het kan worden bestuurd via een KNX-app. Als er al KNX-besturing aanwezig is, dan is het toevoegen van automatisering eenvoudig. Je kunt instellen dat de jaloezie ’s avonds sluit, ’s ochtends opent en sluit wanneer het pand wordt gealarmeerd.

Beheer van zonnewarmte en binnentemperatuur
Met de toevoeging en integratie van KNX-busonderdelen zoals weerstations kunnen jaloezieën worden ingezet om de zonnewarmte tijdens de zomermaanden efficiënt te regelen. KNX weerstations hebben -zoals alle KNX-apparaten van verschillende fabrikanten- verschillende technische specificaties. Doorgaans verrichten ze metingen van windsnelheid, windrichting, buitentemperatuur, relatieve vochtigheid, luchtdruk, neerslag en globale straling. Die metingen worden vervolgens gebruikt om variabelen als maximale lichtsterkte, absolute vochtigheid, gevoelde temperatuur en comfortniveau te berekenen. De data is ook te gebruiken om de efficiëntie van de installatie te analyseren en te verfijnen indien nodig.

Het resultaat is dat tijdens de zomermaanden het KNX-systeem kan worden ingesteld om de zonnewarmte in het pand te minimaliseren door jaloezieën te sluiten in ruimtes met maximale zonnewarmte. Daarnaast kan worden ingesteld dat de jaloezieën automatisch inrollen bij zeer sterken wind om schade te voorkomen. Dit zorgt voor verhoging van het comfort en verlaging van het energieverbruik en de uiteindelijke kosten.

Voor gebouwen die profiteren van natuurlijke energie door veel glasoppervlak biedt de jaloezie vele voordelen. Het voornaamste voordeel is de vermindering van de warmtewinst tijdens de hete zomermaanden. Bij zowel binnen- als buitenzonwering is een ontwerpelement vereist om de apparaten in te passen, of het nu gaat om nieuwbouw of retrofit.

Moderne huisontwerpers en klanten die zonnewarmte willen blokkeren moeten jaloezieën zeker op hun radar hebben, vooral als het eindresultaat energie-efficiëntie en lagere energierekeningen is.