Binnen thema: Digitalisering & gebouwbeheer

Good Vibes voor de BIM Modelleurs

Sinds kort heeft TVVL de opleiding BIM Modelleur opgenomen in het cursusprogramma en begin 2020 staat de eerste editie gepland. Een nieuwe opleiding voor TVVL, maar met dit lesprogramma zijn door de partners van TVVL al meerderen groepen opgeleid. Een prima aanleiding om met 2 oud-deelnemers te praten en te vragen naar hun ervaringen. Zo weten wij en jij ook wat we van deze opleiding mogen verwachten. Zijn de deelnemers tevreden over hun keuze om deze opleiding te volgen? Wat nemen zij uit de opleiding mee en hoe kijken ze er op terug? We vragen het Martin Kelm van Rijndorp Installaties in Zoeterwoude en Theo van Rosmalen van InnQ Installaties in Almere.

 

Best een spannende periode

Martin en Theo vertellen graag over hun ervaringen met de opleiding tot BIM Modelleur. Theo verteld dat hij in korte tijd veel geleerd heeft over BIM en Revit; “Het enthousiasme van de docenten werkt aanstekelijk! De behandelde stof is goed  toepasbaar in de praktijk en daardoor kan je zelfstandig een start maken met het werken in Revit.” Martin heeft de opleiding gevolgd omdat hij binnen Rijndorp Installaties de stap kon maken van de Service- en Onderhoudsafdeling naar BIM Modelleur. Martin verteld hier enthousiast over; “Ik vond het een spannende periode. Voor mij was het de eerste keer dat ik in Revit mocht gaan werken waar ik zo veel over had gehoord. Een nieuwe weg in mijn carrière, een nieuwe functie met een ander aspect van de Elektrotechniek dan mijn eerdere werkzaamheden. Ik ben blij dat ik deze stap heb kunnen zetten en deze kans heb mogen pakken.” Theo had, voordat hij aan de opleiding begon, al wel enige ervaring met BIM en Revit; “Deze ervaring bestond uit zelf opgedane kennis. Voor mij was een van de belangrijkste redenen om deel te nemen aan deze opleiding het checken of de zelf aangeleerde werkwijze correct was.”

 

Waarom

Waarom hebben Theo en Martin juist voor deze opleiding gekozen? Theo geeft aan dat steeds meer opdrachtgevers van InnQ Installaties vragen om projecten in BIM/Revit; “Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en mee te kunnen gaan in deze trend, zijn we een traject gestart om de kennis en vaardigheden hiervoor te verwerven. Deze opleiding is hier een van de middelen voor.“ Martin vult aan; “En ik ben juist bij deze opleiding uitgekomen omdat mijn  werkgever goede ervaringen had met BIM Creators.” Er zijn natuurlijk meer opleidingen tot BIM Modelleur. Theo reageert hier direct op; “We hebben verschillende opleidingen bekeken. De keuze is op deze opleiding gevallen vanwege het feit dat er niet alleen wordt ingegaan op de werking van de software, maar ook uitleg wordt gegeven waarom zaken op een bepaalde manier worden gedaan en wat de achterliggende gedachte hiervan is.” Martin vult aan; “Ik had natuurlijk goed vertrouwen in de intuïtie van mijn directie en collega's over de kracht van deze opleiding. Het was dus zeker een juiste keuze!”

 

Soms best pittig

Martin vond de opleiding voor hem persoonlijk best zwaar; “Ik had nog nooit met Revit gewerkt en moest dus van Scratch af aan beginnen. Van het wennen aan de navigatie tot aan het plaatsen van luchtroosters in een model, alles was nieuw voor me. In het begin vond ik het wel moeilijk om de rest van de groep, die al wel enige ervaring hadden, bij te benen.” Theo beaamt dat er tijdens de opleiding in korte tijd een grote hoeveelheid informatie wordt gegeven maar daardoor ontstaat wel een solide basis om er zelf mee aan de slag te gaan; “De hoeveelheid informatie maakt de opleiding op sommige momenten wel pittig, ja”.

 

Eyeopener

Ondanks dat het soms een best pittige opleiding is, staken onze twee geïnterviewden er dus veel van op. Theo vond vooral de onderdelen Projectopzet en Worksharing interessant aangezien dit bij vrijwel ieder project terug komt en hiervan de basis vormt. Omdat voor Martin alles nieuw was, vond hij alles indrukwekkend; “Ik vond het leuk om meerdere disciplines te bekijken en niet alleen de discipline waarin ik moet werken. Ik heb door het volgen van deze opleiding een goed inzicht gekregen hoe krachtig Revit als programma kan zijn. De basis en navigatie in het programma Revit waren voor mij de belangrijkste handvatten om op de werkvloer aan de slag te gaan, met deze kennis kon ik snelle stappen vooruit maken en mijn weg vinden in de workflow van mijn nieuwe afdeling.” Theo haalde er ook veel handvatten uit; “Mede dankzij deze opleiding hebben wij bij InnQ Installaties onze systeem om te werken in Revit/BIM doeltreffend kunnen opzetten en zijn we is staat om zelf projecten in Revit/BIM uit te werken alsmede projecten die door andere partijen zijn uitgewerkt te controleren en corrigeren.” Martin is inmiddels bijna een jaar actief op de tekenkamer van Rijndorp Installaties en heeft het heel erg naar mijn zin; “Het was een nieuwe weg die ik moest vinden, van Service monteur naar een baan waar je 6 uur lang achter je computer werkt. Nu ik er aan gewend ben kan ik goed mee draaien in mijn nieuwe team. Mijn leidinggevend werkvoorbereider blijft mij uitdagen om nieuwe onderdelen te ontdekken in Revit en mijn kennis te vergroten.”

 

Net even verder

De grote vraag is; zouden de beide heren deze opleiding aanbevelen aan anderen? Theo is daar heel duidelijk in; “Ik zou de opleiding zeker aanbevelen aan zowel mensen die geen kennis van Revit hebben als aan mensen met enige kennis van Revit. Deze opleiding is er een die net even verder gaat.” Martin is het met hem eens; “De opleiding zou ik ook aanbevelen aan anderen. De lesdagen waren goed verzorgd met een heerlijke lunch. De leslocatie is echt uitstekend te bereiken en we werden warm ontvangen. De docenten die lesgeven zijn communicatief sterk, geïnteresseerd en hebben verstand van het werk. De sfeer is informeel en je wordt betrokken bij de groep. Good vibes, het is een tijd die ik niet snel zal vergeten!” Theo vult Martin aan; “De opleiding wordt inderdaad met groot enthousiasme gegeven en je merkt dat er bij de docenten veel kennis op het gebied van Revit/BIM aanwezig is waardoor er op elke vraag wel antwoord wordt gegeven.”

 

Wat wordt de toekomst?

Martin is heel erg benieuwd naar de toekomst en ontwikkelingen van het fenomeen Bimmen; “We willen allemaal Bimmen maar in de praktijk vinden sommige organisaties het nog moeilijk om daadwerkelijk de stap te maken. Maar ik mis nu nog een beetje de interactie met andere partijen. Uiteindelijk hang je toch weer aan de telefoon om kwesties en clashes op te lossen. Theoretisch zou het natuurlijk super zijn als iedereen in het zelfde programma werkt met een vaste cloudomgeving waar je interactief en virtueel kan samenwerken. Praktische gezien doen we dit maar er kan nog een hoop ontwikkeld en samengevoegd worden om het proces nog efficiënter te maken. Het uiteindelijke doel is toch het moment dat we echt onze tekeningen live streamen naar de monteur ter plaatse die de informatie op de Hololens ontvangt en live ziet waar hij een component moet of kan plaatsen, ook al hangt de W- of luchtbehandelingsinstallatie er nog niet.”

 

Wat is de inhoud?

BIM is voor TVVL meer dan 3D tekenen; het is een filosofie, een nieuwe integrale werkwijze om samen een bijdrage te leveren aan een duurzame succesvolle en toekomstgerichte bouw- en installatiebranche. De BIM modelleur speelt hierbij een belangrijke rol. Na het succesvol afronden van deze Autodesk gecertificeerde cursus ben je bewust van jouw rol in het BIM proces, kan je zowel E- als W-installaties modelleren en informatie filteren in plain Revit MEP. Voor deze opleiding bundelen we de projectkennis en praktijkervaring van onze BIM docenten, waardoor we een prettig werkzame, praktijkgerichte inhoud hebben samengesteld. De cursus is opgebouwd uit 6 lesdagen. TVVL werkt voor deze opleiding samen met de partners BIMpuls en BIM Creators. De groepen zijn klein voor een optimaal leereffect; maximaal 10 deelnemers. Meer informatie lees je op www.tvvl.nl/startend-bim-modelleur.

     

253
Lees meer over: BIM Cursussen TVVL
Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL