Document
Geplaatst door TVVL

"Data lake levert alleen nuttige informatie bij juiste decompositie en codering" - interview Ton Branderhorst

Een gesprek over next level gebouwautomatisering gaat tegenwoordig nauwelijks nog over hardware, maar vooral over intelligentie in de cloud, over communicatieprotocollen en nieuwe manieren van samenwerken. Ton Branderhorst, Head of Sales bij Siemens Smart Infrastructure, bevindt zich midden in die snel veranderende omgeving. “Sinds een jaar of tien is de IT-afdeling steeds vaker ons aanspreekpunt.”

Voor iemand die zich dagelijks onderdompelt in digitale clouds en sensornetwerken, is het belangrijkste gereedschap van Ton Branderhorst verrassend old school: een Moleskine-schriftje met een harde blauwe kaft, dat van begin tot eind is volgeschreven met korte bijna onleesbare notities. Verkopen, zegt Branderhorst, begint met vragen en luisteren. Het is een uitspraak die zomaar afkomstig zou kunnen zijn uit een sales-handboek, maar daarom is het voor Branderhorst nog geen dooddoener. “Vroeger moesten wij uitleggen waarom onze technologie belangrijk is, maar tegenwoordig weet men dat aan de andere kant van de tafel heel goed. We zitten veel meer met elkaar in dialoog.”

De IT-afdeling, zegt Branderhorst, neemt daarbij de lead. Deze mensen zijn vaker dan de technische dienst of de facility managers, gericht op het oplossen van use cases, zoals hij dat noemt: vragen die direct komen vanuit de gebruiker van een pand. “Denk aan het verkorten van de rij bij het bedrijfsrestaurant, aan het boeken van een ruimte, hoe medewerkers elkaar kunnen vinden. Dit zijn gesprekken waar IT zich heel comfortabel bij voelt. Facility management zit hierbij aan tafel, maar de technische dienst is bij deze gesprekken niet meer van de partij.” Overigens is ook de rol van Siemens over de jaren behoorlijk veranderd. Het bedrijf presenteert zich tegenwoordig namelijk behalve als leverancier van producten, software en platformen ook als systems integrator.

 

Lees verder in PDF

Thema'sGroepenDeelnemersProjecten