Binnen thema: Duurzaamheid & circulariteit
Blogoverzicht Bewaren

Hybride ventilatie, een uitdaging voor de toekomst

Dit jaar is er een warmterecord gebroken met als gevolg meer vraag naar koeling. Dit lijkt de oplossing, maar leidt ook tot meer energiegebruik, condensorwarmteafgifte en levert niet altijd het gewenste comfort op. Actieve koeling moet eigenlijk alleen worden toegepast zodra alle andere “passieve” middelen zijn uitgeput, zoals voldoende schaduwwerking aan de buitenkant, intelligente transparantie van de gevel en vrije koeling met buitenlucht. Ergens zijn we inzicht in mogelijkheden die de natuur ons biedt kwijtgeraakt. Het is bijvoorbeeld vreemd dat kunstlicht vaak volop aan is als de zon hoog aan de hemel staat. Waarom zijn de positieve ervaringen van de gebruiker met klimaat niet hét uitgangspunt bij elk ontwerp? Dat gaat verder dan theoretisch inzicht. Niets is bijvoorbeeld zo prettig als een koel briesje in de zomer en zon op je huid in de winter of na een sombere dag.

In het symposium op dinsdagmiddag 24 september 2019 over hybride ventilatie worden eerst voorbeelden gegeven hoe gebruikers zich kunnen aanpassen, als het gebouw daartoe mogelijkheden biedt (Susan Roaf, Heriot-Watt Universiteit) en hoe de wisselwerking is tussen gebruikers, installatie en gebouw in relatie tot comfort en energiegebruik (Laure Itard, TU-Delft).

Vervolgens worden enkele nieuwe gebouwen besproken die op een geavanceerde manier natuurlijk of hybride worden geventileerd met bewust gebruik van daglicht en thermische massa (Alan Short, Universiteit van Cambridge) en hoe een transparant onderwijsgebouw met laboratoria met hybride ventilatie een hoge BREEAM-score weet te behalen (Aldo Vos, BroekBakema).

 Tenslotte worden de bevindingen van TVVL-werkgroep hybride ventilatie naar de praktijk vertaald (Michiel van Bruggen, De Energiemanager) en de historische relatie tussen architectuur, daglicht en natuurlijke ventilatie door Peter van den Engel (TU-Delft) besproken.

Het symposium levert door zijn brede opzet zowel voor installatieadviseurs, bouwfysici als architecten inspiratie voor geïntegreerde en duurzame ontwerpen van de toekomst.
Aanmelden kan via de TVVL website.

452
Projectleider en adviseur bouwfysica en duurzaamheid

Een mooi programma geworden!

Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL