Blog
Geplaatst door TVVL

Eindhovense zoutbatterij voor gasvrije woningen

Een warmtebatterij op basis van zout en water is klaar voor de eerste praktijkproeven. Waarom kan dit een ‘gamechanger’ worden in de energietransitie?
26 april 2022 | 1 minuut lezen

De noodzaak om woningen van het gas te halen is sinds de oorlog in Oekraïne groter dan ooit. Een warmtebatterij met zout en water als simpele bestanddelen kan een snelle en grootschalige oplossing bieden voor ruim drie miljoen huishoudens in Nederland – twee keer de Nederlandse overheidsambitie. Deze warmtebatterij, in ontwikkeling door een consortium van TU/e, TNO, spin-off Cellcius en bedrijven, is goedkoop, compact, verliesvrij en nu klaar voor de eerste praktijktests.

Met warmteopslag in woningen en het benutten van de enorme hoeveelheden industriële restwarmte die anders wordt weggegooid is deze batterij een potentiële ‘gamechanger’ voor de energietransitie. We geven je vier redenen om je op te laden voor de komst van deze innovatieve batterij. 

1. De basis van de batterij is verbluffend simpel

2. De technologie is geoptimaliseerd voor de praktijk

3. Warmtetransport is cruciaal in de energietransitie

4. De stap naar valorisatie versterkt de ontwikkeling

Meer lezen? Bron: kijk op Eindhoven TUe

 

6 mei 2022

TCM's zijn wellicht nog wat instabiel om direct toe te passen... PCM's worden daarentegen al jaren naar tevredenheid toegepast. In de woningbouw op de vloerverwarming voor extra buffering, in de utiliteit boven het plafond om zo 'gratis' koeling toe te passen.

 

OC Autarkis is op dit moment een PCM Buffervat aan het ontwikkelen. Meer informatie over dit concept kun je alvast aanvragen via marketing@orangeclimate.nl

Thema'sGroepenDeelnemersProjecten