Blog

10 eigenschappen van een goed adviseur

Zoek in Google op adviseur en je krijgt maar liefst 12,3 miljoen resultaten. Stuk voor stuk professionele adviseurs die over van alles en nog wat adviseren. Zeggen ze... Hoe herken je een goed adviseur? Is het een adviseur of een advizeur?
Profielfoto van Cas Wegman
30 oktober 2019 | 3 minuten lezen

Zoek in Google op adviseur en je krijgt maar liefst 12,3 miljoen resultaten. Stuk voor stuk professionele adviseurs die over van alles en nog wat adviseren. Maar adviseren is niet alleen voorbehouden aan professionele adviseurs. In elke werksituatie komt wel een vorm van adviseren voor. Je bent bijvoorbeeld in overleg met een collega en probeert hem of haar van een bepaald standpunt te overtuigen. Dit is een vrij informele situatie waarin iedereen zich wel kan redden. Maar stel dat je tegenover een organisatie staat die je moet adviseren op het gebied van gebouwinstallaties. Je rol als adviseur zal dan wel zorgvuldig gekozen moeten worden.

 

Advizeur of adviseur

Ken je dat? Zo’n adviseur die de opdrachtgever niet begrijpt? Die advies geeft dat niet bij het ontwerp of de situatie past? Het gebeurt misschien vaker dan dat je het realiseert. Verkeerd advies is niet altijd meteen herkenbaar. De intenties van de adviseur zijn immers meestal goed.

 

Ze worden vaak ‘Advizeurs’ genoemd. Ze blijven hangen in hun advies, zijn overtuigd van hun missie en gelijk en denken niet met de opdrachtgever mee. Bewust of onbewust. Vaak willen ze de ander overtuigen van hun gelijk en blijven ze hun boodschap herhalen. Ben jij (onbedoeld) ook wel eens een advizeur? Het antwoord op deze vraag vergt een flinke dosis zelfreflectie en eerlijkheid. Hoe kun je jezelf verbeteren? Lees dan de 10 eigenschappen van een goede adviseur hieronder!

 

Hoe herken je een goede adviseur

Een goede adviseur moet weten waar hij over praat.  Een goede adviseur moet de juiste vakkennis in huis hebben, moet communicatief vaardig zijn en een sterke persoonlijkheid hebben. De verdere competenties hangen erg af van de beroepsgroep en de benodigde kennis van het vak en de branche. Daarnaast moet een goede adviseur beschikken over de volgende 10 eigenschappen;

1.       Beschikt over uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden

2.       Is nieuwsgierig

3.       Kan goed luisteren, doorvragen en samenvatten

4.       Is betrouwbaar en eerlijk

5.       Is klantgericht en commercieel

6.       Kan snel schakelen

7.       Is flexibel

8.       Durft conflicten aan te gaan

9.       Heeft overtuigingskracht

10.   Beschikt over humor en kan relativeren

 

Succes van een adviesgesprek

Het succes van een goed geslaagd adviesgesprek hangt dus van veel meer af dan van de vakkennis van de adviseur. De 10 hierboven genoemde eigenschappen zijn hierbij essentieel. En ze hebben allemaal betrekking op de persoon zelf, op de ‘human skills’. Wil jij graag meer je adviserende rol pakken, zodat er beter naar je ideeën wordt geluisterd? Volg dan de training Adviesvaardigheden bij TVVL. Dat is namelijk niet alleen goed voor jezelf, maar bovenal goed voor je klant/eindgebruiker. Hiermee ga je goed voorbereid het gesprek aan en kun je jouw ideeën goed verwoorden.  Klinkt dit interessant? Kijk dan op www.tvvl.nl/cursussen/adviesvaardigheden voor meer informatie of om je aan te melden.

 

Heb jij aanvullingen op dit top 10 lijstje? Leuk! Laat dat hieronder in de comments weten!