Binnen thema: Energietransitie
Blogoverzicht Bewaren

Hier krijg je energie van!

Midden 2019 is het cursusaanbod van TVVL onverwacht uitgebreid met 3 cursussen op het gebied van energie. Door het faillissement van F&B Kennispartner in Energie en Milieu dreigden deze mooie cursussen te verdwijnen. TVVL heeft deze cursussen op mogen pakken en organiseert de nu in eigen beheer. Dat past toevallig ook mooi binnen het jaarthema van TVVL: “Energie voor de toekomst”. Alle 3 de cursussen heeft TVVL inmiddels een keer mogen uitvoeren en we waren dan ook erg nieuwsgierig naar de evaluaties en reacties. En die zijn zeer positief. We vroegen 3 deelnemers naar hun ervaringen.

 

Deelnemers Energiecoördinator enthousiast

In de 4-daagse cursus Energiecoördinator leren de deelnemers alles over energiebeheer. Van het modelleren van energieverbruik tot het inkopen van elektriciteit en gas. Hoe breng je systematisch in kaart waar het energieverbruik binnen organisaties plaats vindt? Hoe bepaal je wat een acceptabel of ongewoon hoog verbruik is? 9 deelnemers hebben de cursus inmiddels afgerond en hebben het antwoord op hun vragen gekregen. Zij waardeerden deze cursus met een gemiddeld rapportcijfer van 8,6. De docenten werden ook als zeer kundig ervaren en kregen gemiddeld een afgeronde 8,3 als cijfer.

 

Dit zijn natuurlijk mooie cijfers voor een eerste editie, maar wij waren vooral nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Wij vroegen het Destan Zöhre, zij is Inspecteur Toezicht en Handhaving Bebouwde Omgeving – Milieu bij de Gemeente Utrecht; ‘Ik vond het een nuttige cursus. Niet alleen inhoudelijk maar ook de groep had een mooie en leuke samenstelling, de docenten waren erg fijn en alles was qua locatie en zo prima geregeld’. Destan leidt sinds enkele maanden energieprojecten bij de Gemeente Utrecht en had van deze cursus vernomen via 2 collega’s die de cursus al eerder gevolgd hadden en er erg over te spreken waren. ‘Ik heb dus voor deze cursus bij TVVL gekozen omdat mijn collega’s zo enthousiast waren én omdat de cursus op korte termijn al startte. De studiebelasting viel mij mee. Het had voor mij wel wat zwaarder mogen zijn, maar ik heb mijn kennis hiermee goed up-to-date kunnen brengen en houden. Ik kan nu weer verder in mijn werk.’ Destan heeft in haar rol dagelijks te maken met de besproken stof; ‘Ik heb vooral veel gehad aan het stuk handhaving en het stuk over de techniek achter de installaties’. Toch ziet ze nog wel een verbeterpuntje; ‘De informatie die we kregen over de werking van warmtepompen mag van mij wel wat dieper gaan, voor mijzelf was dit wat te summier. Maar toch kan ik deze cursus van harte aanbevelen aan mensen die meer kennis willen krijgen over energiebesparing.’

 

Energie Efficiency Richtlijn (EED) prima verlopen

In de Energie Efficiency Richtlijn cursus bestaande uit 2 lesdagen zijn de deelnemers in staat om zelfstandig een EED-energieaudit van hun organisatie (utiliteit en industrie) te maken en beoordelen, en weten ze waar ze informatie kunnen vinden voor het maken en beoordelen van de EED-energieaudit. In de eerste groep bij TVVL zaten 12 deelnemers. We vroegen Wim Stam van WFS Advies naar zijn ervaringen.  

 

Wim is vooral veel bezig met verduurzaming. In zijn werk komt hij EED vaak tegen, hij maakt ze ook voor andere bedrijven. Alhoewel hij dus al veel van EED wist heeft hij toch het nodige van de cursus opgestoken; ‘Ik vond het echt wel een leuke cursus en ik heb er ook wat aan gehad. Het juridische deel en de vervoersaspecten vond ik bijvoorbeeld erg interessant. Maarten (docent, red.) vertelde veel over de industrie, terwijl ikzelf meer op de utiliteit zit, maar hij was wel heel kundig. Leo (docent, red.) vertelde goede dingen over het onderwerp mobiliteit, dat was erg interessant. Het onderdeel over handhaving was voor mij gesneden koek en dus herhaling. Ik hoopte wel wat meer tools en kengetallen te krijgen.’ Wim gaf TVVL nog wat tips om de cursus nog beter aan te laten sluiten bij de praktijk. We staan altijd open voor constructieve tips en gaan hier zeker naar kijken. Al met al geen verkeerde eerste editie!

 

Warmtenetten in 2 dagen hoog gewaardeerd

Warmtenetten staan flink in de belangstelling in de energietransitie. Is dit één van de oplossingen? Na deze 2-daagse cursus zijn de deelnemers in staat om te adviseren, motiveren en (basis)berekeningen te maken en zelfstandig kritische vragen te stellen ten aanzien van de aanleg en toepassing van warmtenetten. In deze eerste editie zaten 11 gemotiveerde deelnemers die erg enthousiast waren over de cursus. Zij gaven deze cursus maar liefst een 9,1 als rapportcijfer en ook de docenten werden hoog gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 8,8!

 

Winfried van Emmerik van de Woningstichting Den Helder was één van de deelnemers en vertelt ons graag zijn verhaal; ‘Wij zijn bij de Woningstichting nog niet bekend met warmtenetten, maar hebben hier dankzij deze cursus wel inzicht in gekregen.’ Op de vraag waarom hij deze cursus heeft gevolgd hoeft hij dan ook niet lang na te denken; ‘Wij zijn ons in de breedst mogelijke zin aan het oriënteren wat de mogelijkheden zijn voor een toekomst zonder aardgas. Een warmtenet kan een deel van de oplossing zijn. TVVL kenden we al en toen deze cursus gegeven werd was de keuze snel gemaakt.’

 

Winfried vond de cursus inhoudelijk goed. Hij verwonderd zich wel dat er wethouders zijn die restwarmte weigeren omdat ze het vuile warmte vinden (250 MW-restwarmte nabij Rotterdam) en over de subsidies die verstrekt worden voor het  ombouwen van installaties op biomassa. ‘Al met al een prima cursus als inleiding op warmtenetten. Ik kan deze cursus zeker aanbevelen,’ aldus Winfried.

 

Bij TVVL krijgen we hier heel veel positieve energie van! Jij ook? Ben jij net zo enthousiast als deze deelnemers en heb je interesse om een van deze cursussen te gaan volgen? Kijk dan op onze website voor meer informatie en aanmelden. De eerstvolgende edities starten in maart 2020.

 

https://www.tvvl.nl/energiecoordinator
https://www.tvvl.nl/cursussen/europese-energie-efficiency-richtlijn
https://www.tvvl.nl/warmtenettten-in-2-dagen

163
Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL