Blog

Webinar aankondiging: Warmte als dienst voor efficiëntere Nederlandse gebouwen

Efficiency-as-a-Service, een vernieuwend businessmodel achter winnende proposities voor efficiënte gebouwen in Europa. Verdieping in het businessmodel toegepast in warmte, juridische aspecten van servitisation, en ontwikkelingen Warmtewet 2.0.
Profielfoto van Arno Nijrolder
19 januari 2022 | 3 minuten lezen

De Nederlandse en Europese markten voor het verwarmen van utiliteitsgebouwen zijn volop in ontwikkeling. Naar schatting wordt ca. 4 procent van de totale Nederlandse CO2 uitstoot veroorzaakt door het energieverbruik van utiliteitsgebouwen. Er is hier veel winst te behalen voor het bereiken van doelstellingen zoals 55% CO2 reductie in 2030 en aardgasvrije gebouwen voor 2050, terwijl actuele regelgeving de markt dwingt om ook dit jaar significante stappen te zetten, denkende aan de eis voor minimaal energielabel C voor alle kantoren per 1 januari 2023. Dit biedt unieke kansen voor innovatieve proposities van warmte- technologieën en diensten.

Voor de eigenaren en gebruikers van utiliteitsgebouwen zijn er diverse barrières welke de overgang naar moderne en efficiëntere warmtevoorziening kunnen belemmeren. Hierbij kan gedacht worden aan hoge kosten vooraf, technische complexiteit, onzekere opbrengsten en concurrerende investeringsprioriteiten. Businessmodel innovaties zoals Efficiency-as-a-Service kunnen deze barrières voor klanten wegnemen en bieden kansen voor technologie- en serviceleveranciers om de winnende proposities van morgen te ontwikkelen.

Op 8 februari organiseert EIT InnoEnergy de webinar ‘Warmte als dienst voor efficiëntere Nederlandse gebouwen’. Met gastsprekers van consultancy Delta-EE en juridische energiemarkt specialisten van HVG Law, zal het Heat-as-a-Service businessmodel vanuit diverse invalshoeken worden belicht, speciaal voor Nederlandse marktpartijen geïnteresseerd in het aanbieden van warmte als een dienst. 

O.a. de volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • Aankomende Warmtewet 2.0, waarom deze van belang is voor aanbieders van warmte aan utiliteitsgebouwen en wat de mogelijke implicaties kunnen zijn.
  • Juridische aspecten bij het implementeren van servitisation, zoals opstalrecht en off-balance proposities.
  • Hoe met behulp van Heat-as-a-Service concurrerende proposities voor efficiënte warmte kunnen worden aangeboden.
  • Toepassingen van het Heat-as-a-Service businessmodel elders in Europa.

Gastsprekers

Lindsay Sugden, Head of Heat Delta-EE.

Lindsay is Head of Heat Research by Delta-EE en heeft 14 jaar ervaring in het werken met klanten in de Europese warmte sector. Ze geeft leiding aan het Delta-EE Heat research services team. Haar team ondersteund fabrikanten, energiebedrijven, beleidsmakers en andere stakeholders in de industrie in het grijpen van de laatste warmtemarkt ontwikkelingen, van decarbonisatie tot digitalisering en de convergentie van de elektriciteits- en de warmtemarkt. Lindsay heeft een 1e klas (honors) en PhD in Geowetenschappen van de Universiteit van Edinburgh.

Jacqueline Feld, Advocaat / Senior Manager Energy & Utilities bij HVG Law.

Jacqueline is als advocaat werkzaam bij HVG Law in het Energy & Utilities team in Amsterdam. HVG Law is onderdeel van het wereldwijde EY Law netwerk. Ze heeft ruim 11 jaar ervaring als advocaat in de energiesector en adviseert nationale en internationale ondernemingen bij overnames, duurzame energieprojecten, contracten en energierecht regulering. Ze was hiervoor werkzaam bij CMS en Norton Rose Fulbright. Ze is lid van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht.

Sander Simonetti, Advocaat / Partner Energy & Utilities bij Habraken Rutten Advocaten.

Sander is werkzaam als advocaat partner bij Habraken Rutten Advocaten in Rotterdam. Hij is een ervaren energieadvocaat met meer dan 15 jaar ervaring in de sector en focust op projecten, transacties, contracten en regelgeving in de energie- en nutssector. Voordat hij bij Habraken Rutten in dienst trad, coördineerde Sander het energieteam van HVG Law en daarvoor was hij werkzaam bij De Brauw Blackstone Westbroek en ECN Renewable Energy.

Voor wie

Technologieleveranciers en dienstverleners actief in de Nederlandse markt voor utiliteitsgebouwen verwarming:

  • Commercieel Managers en Business Developers opzoek naar kansen voor marktaandeelgroei, d.m.v. versterkte proposities welke barrières van klanten wegnemen en hun gemak verbeteren.
  • CEO's geïnteresseerd in het versterken van de samenwerking met trouwe relaties, m.b.v. langlopende overeenkomsten, vergaande klant-ontzorging en voorspelbare kasstromen.
  • Innovators opzoek naar nieuwe bedrijfsmodellen synergetisch met de nieuwste R&D ontwikkelingen, digitalisering en energie-efficiëntie optimalisering.

Eigenaren en gebruikers van utiliteitsgebouwen zoals kantoren, pakhuizen, retail, hotels, zorg of overige publieke functies:

  • MVO-Professionals en duurzaamheidsmanagers die de CO2-voetafdruk willen verkleinen en onderdeel willen zijn van opkomende, circulariteit-faciliterende ketenoplossingen.
  • CFO's geïnteresseerd in off-balance en investeringsvrije oplossingen en het verlagen van de energieverbruik en gebouwbeheer gerelateerde kosten.
  • Facility Managers wie de voorspelbaarheid en prestaties van het energiebeheer van gebouwen willen verbeteren, onverwachte onderhouds- en reparatiekosten willen vermijden, de tevredenheid van de eindgebruiker willen verbeteren, en tegelijkertijd de technologische, onderhouds- en financieringscomplexiteiten wil uitbesteden.

Aanmelden

Wil je meer te weten komen over hoe de winnende businessmodellen van morgen eruit kunnen gaan zien en wat de meest relevante juridische kwesties betreffen voor het aanbieden van deze? Meld je dan aan voor de webinar ‘Warmte als dienst voor efficiëntere Nederlandse gebouwen’ (voertaal: Engels) door Delta EE, HVG Law, BASE en EIT InnoEnergy op 8 februari van 13:00-14:00 via de link.