Blog

Stages voor de toekomst

Nooit eerder waren er meer vacatures dan werkzoekenden, maar in de techniek merken we al langer dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Hoe kun je als bedrijf bijdragen aan de toestroom van toekomstige medewerkers? Door ze een stage aan te bieden!
Profielfoto van Sophia Oterdoom
31 augustus 2021 | 1 minuut lezen

Nooit eerder sinds het wordt bijgehouden waren er meer vacatures dan werkzoekenden, maar dat is sinds het tweede kwartaal van 2021 een feit (bron: CBS). In de techniek merken we al langer dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben permanent vacatures openstaan, en starten bijscholingstrajecten om medewerkers aan zich te binden. Maar al voordat de loopbaancariére van jouw toekomstige medewerker of collega is gestart, kun je hem of haar kennis laten maken met (installatie)techniek door het begeleiden van een stagiare.

Stagelopen is een enorme verrijking voor een student. Kennismaken met een leuk bedrijf, enthousiaste collega's ontmoeten en leren hoe je je kennis toepast in de praktijk, dat zijn waardevolle leermomenten die een student soms een leven lang met zich meedraagt. Zo leerde ik zelf tijdens een stage de term 'HePi vakantie' en de dynamiek van een vergadering met gespannen belangen. Ik ontdekte dat er ook op de bedrijfsvloer soms stress is rondom een deadline, en dat tijdens de lunch met collega's dezelfde levensvragen en voetbaluitslagen worden besproken als tussen de colleges door. 

Een student werktuigbouwkunde of bouwkunde maakt tijdens zijn opleiding al kennis met installatietechniek, maar wordt soms pas echt gegrepen door het vak door hier in de praktijk mee kennis te maken. Dus door een stageplek te creeren in jouw organisatie, help je de student verder tijdens zijn studie én kun je hem het vakgebied beter laten leren kennen. En hoe meer stageplekken er beschikbaar zijn, hoe aantrekkelijker een studie en werkveld wordt voor onze toekomstige collega's. 

In bijna elk bedrijf valt wel een leuke stageplek te bedenken. Meelopen met een groot project, of juist verschillende projectmedewerkers ondersteunen, klanten leren kennen of juist interne klussen oppakken, afhankelijk van je werkzaamheden en de expertise van een student valt er veel te verzinnen. Ook studenten zelf denken graag mee over het doel en de praktische werkzaamheden van hun stage. De belangrijkste voorwaarde voor het aannnemen van een stagiare, is dat je een beetje tijd vrij maakt om hem te begeleiden. Daarmee wordt de stage voor zowel de student als jouw bedrijf een succes! 

Enthousiast geworden?

--> Deel je ideeën voor een stage hier op TVVLConnect!
--> Stel je leidinggevende voor om een stageplek te creeren in jouw project.
--> Maak op je website een pagina voor het insturen van open stagesollicitaties.
--> Geef medewerkers de tip én de tijd om een stagair te zoeken en die te begeleiden tijdens zijn stage.

Profielfoto van Femke van Egmond
31 augustus 2021
Profielfoto van Femke van Egmond
31 augustus 2021

Leuk stuk, Sophia! Zou mooi zijn als studenten en bedrijven elkaar via TVVL Connect vaker vinden voor een stage.