Blog

Verslag REHVA summit 12/13 november 2018 Brussel

Maandag en dinsdag 12 en 13 november 2018 vond de jaarlijkse REHVA bijeenkomst plaatst in Brussel. Op maandag zijn de verschillende committee vergaderingen geweest en dinsdag  was het seminar ”Smart buildings for smart users - implementing the new EPBD
13 november 2018 | 2 minuten lezen

Enkele punten uit de committee vergaderingen:

De COP, staat voor coordination group, dit is een groep met een eigen ontwikkelingsbudget en overkoepelende activiteiten organiseerd. Een van de activiteiten is het bijhouden van de REHVA dictionairy. Onlangs is de app gelanceerd waarmee eenvoudig technische woorden uit ons vakgebied kunnen worden vertaald naar 25 Europese talen zie https://www.rehva.eu/publications-and-resources/rehva-dictionary.html . Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deze handig app te downloaden. Momenteel is de expertgroep gebouw automatisering bezig met het vertalen van Nederlandse  regeltechnische woorden. Een volgend project is het maken van een overzicht van de ontwerp richtlijnen per land met een Engelse samenvatting van de inhoud waarmee inzicht wordt gegeven hoe per land de gebouwinstallaties worden ontworpen. Verder is besloten om een bijdrage te leveren aan het initiatief van het bestuur om de REHVA site te moderniseren aangezien het afgelopen jaar er een terugval is geconstateerd van het aantal bezoeken.

De PC publication committee kwam met het verzoek voor het leveren van artikelen voor de REVHA Journal. Als er interesse is om in de Journal te publiceren neem dan contact met mij op.

In de TRC de technology research committee is een overzicht gegeven van de lopen onderzoeken en werden er twee interessante presentaties gegeven over het initiatief om te komen tot  European Building Code for Fire Safety. Specialisten die hieraan mee willen werken zijn van harte uitgenodigd om hierop te reageren, bij interesse kan ik jullie verder helpen. Er werd een toelichting gegeven over het Europese Quantum project, hier wordt het Europese commissioning model ontwikkeld. Een parallel Quantum project betreft het technisch monitoren van projecten. De reden hiervan is dat de fysieke commissioning van gebouwen in de praktijk niet haalbaar is. Het TVVL/REHVA/ASHRAE project , guidebook over nZeb Hospitals is besproken en wij hebben gemeld dat er een workshop gehouden op met de internationale auteurs. Gelijktijdig wordt op 30 november een seminar georganiseerd in het nieuwe Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam met het volgende programma  

14.00 uur Ontvangst met koffie en thee
14.30 uur Welkom door Marije Hulshof en Erasmus Medisch Centrum
14.35 uur 'Duurzaamheid en energieconcepten in het Erasmus MC/Nieuwbouw' door Arjan Windhorst
15.05 uur 'Ziekenhuizen: Wakker worden! De BENG-eisen komen eraan' door Wim Maassen
15.35 uur Pauze
15.50 uur 'Towards net-zero hospitals in the UK' by Frank Mills
16.20 uur 'The hope and possibility of net-zero hospitals in the US regulatory context' by Travis English
16.50 uur Forum discussion (Arjan, Frank, Travis, Wim)
17.10 uur Netwerkborrel
17.45 uur (onder voorbehoud) Rondleiding nieuwbouw Erasmus MC 

OWC Erasmus MC, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD, Rotterdam, Gebouw Fe, Collegezaal-1 en Foyer-C.

 

Tijdens het seminar  ”Smart buildings for smart users - implementing the new EPBD” kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

Smart Readiness Indicator in the new EPBD, met deze indicator kan snel inzicht worden gekregen in de prestaties van het gebouw.

IEA Annex 67 – energy flexible buildings, hoe wordt vraag en aanbod van energie op elkaar afgestemd zonder opslag.

Smart buildings to maximise user comfort, laat zien hoe high performance buildings hun toegevoegde waarde geven.

Smart users for smart buildings. The Mobistyle project. Dit project laat zien hoe de invloed van de gebruikers in het BMS kunnen worden opgenomen.

Digital monitoring, inspection and the role of BACS in the new EBPD, in 2025 moeten alle gebouwen voorzien van installaties met een vermogen van >290kW een EPBD BACS BMS hebben.

Technical monitoring and quality management of HVAC systems.

Alle presentaties kunnen worden gedownload van de REHVA site, bij event presentations onder de tab publications and resources https://www.rehva.eu/publications-and-resources.html , dit kan vanaf 16 november.

Tot zover het verslag van de REHVA summit november 2018

Hans Besselink

International Delegate TVVL

Thema'sGroepenDeelnemersProjecten