Binnen thema: Klimaatinstallaties
Blogoverzicht Bewaren

Een goede inregeling van het tapwatercirculatiesysteem? Zo doet u dat!

Vanwege veel klachten over circulatiesystemen is Waterwerkblad 4.4A uitgebreid. Inmiddels is het Waterwerkblad ook in werking getreden. Problemen met tapwatercirculatiesystemen komen vaak voor. In deze blogreeks zetten wij alle problemen voor u op een rij. Vandaag deel 2 in de reeks: een slechte inregeling.

Een inregelventiel vermindert thermische energieverliezen en brengt de installatie in balans. Als er circulatiedeelringen zijn, moet elke deelring een eigen inregelventiel krijgen. Omdat in elke deelring ook de temperatuur goed moet zijn, heeft elke ring een thermometer nodig. Deze moet op minimaal 50 cm van de koppeling aan de verzamelcirculatieleiding gemonteerd worden. Hoe zorgt u verder voor een goede inregeling?

  • Maak een waterleidingberekening van de volledige installatie, compleet met deelringen.
  • Er zijn twee manieren om te kunnen inregelen. De ene is handmatig, de andere thermostatisch. Over thermostatisch inregelen praten we in blog 3. Het handmatig inregelen doet u zo; 
    • u regelt de installatie in op basis van volumestroom of druk.
    • een andere manier is, om de stand van het inregelventiel te hanteren dat door de computer is berekend. 
    • Wacht na elke instelling een kwartier voordat u de temperaturen controleert.  
  • Maak na het volledig inregelen een meetrapport.
  • Vanaf de oplevering zullen alle temperaturen van de circulatieleidingen wekelijks gecontroleerd moeten worden. Als de installatie goed in balans is, moet er nog twee maanden wekelijks worden gecontroleerd of alle temperaturen voldoen (60°C. of hoger). Daarna is maandelijkse controle voldoende.

In blog 3 geven we adviezen voor het inregelen van thermostatische inregelafsluiters.  

Het aangepaste Waterwerkblad is te downloaden.

569
Thema'sGroepenDeelnemersProjectenOver TVVL