Blog

Netwerken van ruimteregelingsfuncties

Profielfoto van Redactie KNX Nederland
9 augustus 2022 | 1 minuut lezen

Naast de klassieke besturing van verlichting en zonwering vormen toepassingen voor verwarming, ventilatie en vooral airconditioning (HVAC) een essentieel onderdeel van de moderne woning- en gebouwautomatisering. Als wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering, integreert KNX ook meerdere toepassingen. Aangezien woning- en gebouwautomatisering 40% van het totale energieverbruik omvat, is energie-efficiëntie van groot belang, evenals de toename van comfort. De energie-efficiëntie van gebouwen en de invloed van gebouwautomatisering is beschreven in de Europese norm EN 15232. De hier beschreven methoden beoordelen de invloed van de gebouwautomatisering en het technische gebouwbeheer op het energieverbruik. De standaard rangschikt gebouwautomatisering- en besturingssystemen in vier energie-efficiëntieklassen van A tot D. Waar efficiëntie klasse C alleen de minimale wettelijke norm vereist zonder energiebesparende automatisering, is een netwerk van energie-efficiënte ruimteregelingsfuncties voor alle toepassingen (verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en zonwering) én een vraaggerichte controle nodig om klasse A te behalen.

KNX biedt niet alleen de technische vereisten voor de integratie en communicatie van de verschillende toepassingen en producten, maar heeft al in diverse studies en projecten aangetoond dat besparingen van 50% tot 60% alleen al bereikt kunnen worden met individuele ruimteregeling en ventilatiecontrole.

Met het netwerk van sensoren, actuatoren en intelligente controllers via KNX, kunnen informatie en data tegelijkertijd in verschillende toepassingen worden gebruikt. Aanwezigheidsdetectoren regelen bijvoorbeeld de verlichting, niet alleen afhankelijk van het daglicht, maar ook de airconditioning en de zonwering met belangrijke informatie over de bezetting van de ruimte. Lichtschakelaars en thermostaten die voorheen gescheiden waren, worden samengevoegd in een ruimteregelaar die gebruikt kan worden om alle functies in een ruimte te bedienen.

Integratie van de verwarming-, ventilatie- en airconditioningtechnologie is al lange tijd onderdeel van de standaard KNX-applicaties. Momenteel hebben meer dan 70 fabrikanten KNX-producten met verwarmings-, ventilatie- en airconditioningstoepassingen geregistreerd bij de KNX Association.

Bekijk onze leden en partners via https://www.knx.org/nl/members/