Project
  • Initiatief
  • Voorbereiding
  • Uitvoering
  • Gereed

Systeemkeuze klimaatinstallatie vereenvoudigen – ontwikkelen configurator

Bij de aanschaf van een klimaatinstallatie is een opdrachtgever vaak afhankelijk van de expertise van ontwerpers en/of leveranciers. De complexe samenhang tussen de systeemeigenschappen van de installatie aan de ene kant en de eigenschappen van de gevel aan de andere kant is moeilijk te doorgronden. Hierdoor heeft een opdrachtgever vaak onvoldoende informatie om de juiste keuze te maken.

Als je een nieuwe auto uit wilt zoeken heb je het een stuk makkelijker. Dankzij gebruiksvriendelijke configurators heb je als toekomstige eigenaar binnen een handomdraai inzicht in de mogelijkheden en kosten van je nieuwe bolide. Om de keuze voor de juiste klimaatinstallatie ook te vereenvoudigen gaat TVVL Expertgroep Klimaattechniek een gebruiksvriendelijke configurator voor klimaatinstallaties ontwikkelen.

Om een systeemconfigurator te kunnen ontwikkelen, stelt de expertgroep allereerst een kennismodel op. In dit kennismodel leggen ze de eigenschappen en onderlinge relaties van de elementen en variabelen vast. Als startpunt hanteren zij de structuur uit ISSO-publicatie 43. Na het vastleggen van de systeemkennis in een kennismodel wordt de configurator als een webapplicatie ontwikkeld. De applicatie biedt in eerste instantie de mogelijkheid om de klimaatinstallatie van  een standaard (kantoor)gebouw te configureren.

Lever jouw bijdrage aan kennisontwikkeling binnen je vakgebied!
Vind jij het ook belangrijk dat er een tool wordt ontwikkeld om de keuze voor een klimaatinstallatie eenvoudiger te maken? En wil je daar zelf actief een bijdrage aan leveren?  Meld je dan nu aan voor de TVVL Techniekdag | Matchmaking TVVL Kennisontwikkeling op woensdag 13 november. Tijdens dit event geeft TVVL Expertgroep Klimaattechniek een toelichting op dit project. Aansluitend nodigen zij je graag uit om tijdens een tafelsessie vragen te stellen, mee te denken over het verder aanscherpen van het projectplan én je als kennis- en/of financiële partner aan te sluiten bij dit project. Meld je dus nu aan en wie weet ontstaat er een match*!

Meld je aan voor Matchmaking TVVL Kennisontwikkeling en geef je interesse voor dit specifieke project aan.

Heb je voorafgaand aan Matchmaking TVVL Kennisontwikkeling inhoudelijke vragen over dit project, neem dan contact op met:

Roelant van der Putten, RVDP Installatieontwerp
Elmer van Krimpen, TVVL Community Manager Kennisontwikkeling

Update 2020
Roelant van der Putten is op zoek naar nadere invulling, detailering van het projectplan en aanvullende financiering. De gedachten gaan uit naar een online instrument vergelijkbar als de ISSO 43. Gedacht wordt aan een quickscan voor een ontwerp van een klimaatsysteem. Het is niet de bedoeling om de lifecycle door te rekenen of een echte doorrekening van systemen te maken zoals bij VABI. Het gaat meer om een voortrajectscan. 


* Door je aan dit project te verbinden laat je zien dat je kennisontwikkeling binnen je vakgebied een warm hart toedraagt. Natuurlijk ontvang je de onderzoeksresultaten als eerst en zorgen wij ervoor dat we jouw naam en/of je bedrijfslogo op de projectenpagina vermelden.

Betrokken deelnemers (1)

Thema'sGroepenDeelnemersProjecten